Percheziţii de amploare în Capitală și în trei județe: Prejudiciu de 2.300.000 de lei, prin infracţiuni de natură economică

Publicat: 10 02. 2020, 14:31

O amplă reţea infracţională specializată în spălare de bani a fost destructurată de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

În cursul săptămânii trecute, au fost efectuate 28 de percheziţii, la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Galaţi, precum şi din Bucureşti. În urma perchezițiilor opt persoane au fost arestate.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei din evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă, tehnică de calcul şi alte categorii de înscrisuri cu valoare probatorie. Totodată, au fost identificate şi ulterior indisponibilizate sume de bani, în scopul acoperirii prejudiciului cauzat, dar şi conturi bancare, în vederea aplicării măsurii sechestrului asigurător, scrie monitoruldegalati.ro.

Astfel, în perioada 2015-2019, opt persoane, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale care ar fi activat în domeniul construcţiilor, ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale, care nu reprezentau operaţiuni reale, emise de către alte societăţi comerciale.

Totodată, bani obţinuţi din evaziune fiscală ar fi fost transferaţi în conturile societăţilor administrate, cu titlul de aport capital sau împrumut asociaţi, în scopul ascunderii ori disimulării originii ilegale a acestora, sumele de bani fiind astfel supuse procesului de spălare a banilor.

Persoanele juridice sunt bănuite că ar fi implicate în activităţi evazioniste, prin tranzacţionarea fictivă de bunuri şi servicii în cadrul unor circuite comerciale complexe cu entităţi de timp „fantomă” sau „paravan”, vizând în final crearea de avantaje fiscale beneficiarilor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. În realitate, nu ar exista transfer de bunuri între aceste societăţile furnizoare şi firmele beneficiare şi ar fi circulat scriptic doar facturi, care din momentul înregistrării lor în contabilitate, îi ajută pe administratorii acestora să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale către statul român.