Percheziții ale Parchetului European în mai multe județe din România, inclusiv la instituții publice din Bacău și Neamț / Ancheta vizează o fraudă de 1,6 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului European în mai multe județe din România, inclusiv la instituții publice din Bacău și Neamț / Ancheta vizează o fraudă de 1,6 milioane de euro
Foto: Facebook

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași (România) efectuează astăzi percheziții în 17 locații, inclusiv instituții publice, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro care implică fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă, potrivit unui comunicat de presă.

Perchezițiile se efectuează la domiciliul funcționarilor publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane vor fi aduse la biroul EPPO din Iasi pentru audieri.

Se presupune că funcționarii publici au susținut un grup de criminalitate organizată cercetat, prin acceptarea depunerii documentelor falsificate, emiterea de documente falsificate și coordonarea pregătirii oficiale a depunerilor, pentru a justifica plăți din fonduri UE. Căutările au fost deja efectuate la începutul acestui an, pe 15 februarie 2023.

Potrivit anchetei, gruparea criminală organizată ar fi înființat șapte companii fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții europene și naționale, menite să ajute șomerii să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane sub pretenții false, fraudând astfel bugetele UE și naționale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% aparțin bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).

Perchezițiile domiciliare în desfășurare mobilizează zeci de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizației Bacău, precum și din Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română (Gruparea Mobilă de Jandarmi).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)