Pentru prima dată în istorie, cheltuielile militare guvernamentale la nivel global au ajuns la un record de 2440 de miliarde de dolari. A crescut și riscul izbucnirii unui război neintenționat

Pentru prima dată în istorie, cheltuielile militare guvernamentale la nivel global au ajuns la un record de 2440 de miliarde de dolari. A crescut și riscul izbucnirii unui război neintenționat
SUA au aprobat joi vânzarea a 54 de tancuri M1A2 Abrams și alte arme în valoare de 2,53 miliarde de dolari către România

Pentru prima dată în istorie, cheltuielile militare guvernamentale au crescut în toate cele cinci regiuni geografice, constată thinktank-ul Sipri. Cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2440 de miliarde de dolari după cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor guvernamentale pentru arme din peste un deceniu, potrivit unui raport, citat de The Guardian.

Creșterea uriașă a cheltuielilor militare arată deteriorarea globală a păcii și securității

Creșterea de 6,8% între 2022 și 2023 a fost cea mai abruptă din 2009, împingând cheltuielile la cel mai mare nivel înregistrat de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri) în istoria sa de 60 de ani.

Pentru prima dată, analiștii de la thinktank au înregistrat o creștere a cheltuielilor militare în toate cele cinci regiuni geografice: Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Americi.

Nan Tian, un cercetător senior cu programul de cheltuieli militare și producție de armament al Sipri, a avertizat despre riscul sporit al unei conflagrații neintenționate, în timp ce guvernele s-au înarmat. El a spus: „Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității.

Statele acordă prioritate puterii militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil.”

Cheltuieli globale pentru apărare de 2,2 miliarde de dolari

Cheltuielile globale pentru apărare au crescut cu 9%, până la un record de 2,2 miliarde de dolari.
Cei mai mari doi cheltuitori – Statele Unite (37%) și China (12%) – au reprezentat aproximativ jumătate din cheltuielile militare globale, crescându-și cheltuielile cu 2,3% și, respectiv, 6%.

Guvernul SUA a cheltuit cu 9,4% mai mult pentru „cercetare, dezvoltare, testare și evaluare” decât în 2022, deoarece Washingtonul a căutat să rămână în fruntea dezvoltărilor tehnologice.

Deși este mai reținută decât SUA în cheltuielile militare, China, ca al doilea cel mai mare cheltuitor din lume, a alocat aproximativ 296 de miliarde de dolari în 2023, o creștere de 6% față de 2022. A crescut constant cheltuielile pentru apărare în ultimii 29 de ani, deși cea mai mare creștere. perioadele au fost în anii 1990 și între 2003 și 2014.

Rusia, India, Arabia Saudită și Marea Britanie – cel mai mare cheltuitor din Europa Centrală și de Vest după o creștere de 7,9% față de anul trecut – urmează în clasamentul lui Sipri.

Cheltuielile militare ale Kremlinului în 2023, după un an de război cu Ucraina, au fost cu 24% mai mari decât în 2022 și cu 57% mai mari decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea. Cu cheltuieli de 5,9% din PIB, echivalentul a 16% din cheltuielile totale ale guvernului rus, 2023 a marcat cele mai înalte niveluri înregistrate de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu China și Pakistan, cheltuielile indiene au crescut cu 4,2% față de 2022 și cu 44% față de 2014, reflectând o creștere a costurilor de personal și operaționale.

Analiștii de la Sipri au remarcat că 75% din investițiile de capital ale Indiei au fost pentru echipamente produse pe piața internă, cel mai mare raport vreodată, pe măsură ce India a progresat spre obiectivul său de a deveni autonomă în dezvoltarea și producția de arme.

S-a spus că creșterea cu 4,3% a cheltuielilor Arabiei Saudite, la o valoare estimată la 75,8 miliarde de dolari, sau 7,1% din PIB, ar fi fost alimentată de cererea crescută de petrol non-rus și de creșterea prețului petrolului după invazia Rusiei în Ucraina.

Cheltuielile din Orientul Mijlociu au crescut cu 9%, până la aproximativ 200 de miliarde de dolari, devenind regiunea cu cele mai mari cheltuieli militare ca proporție din PIB din lume, cu 4,2%, urmată de Europa (2,8%), Africa (1,9%), Asia și Oceania (1,7%) și America (1,2%).

Cheltuielile militare ale Israelului, al doilea după Arabia Saudită în regiune, dar înaintea Turciei, au crescut cu 24% până la 27,5 miliarde de dolari, determinate în principal de ofensiva sa din Gaza.

Iranul a fost al patrulea cel mai mare cheltuitor militar din Orientul Mijlociu. Cheltuielile sale au crescut marginal (+0,6%) la 10,3 miliarde de dolari. Sipri a spus că ponderea cheltuielilor militare totale alocate Corpului Gărzii Revoluției Islamice a crescut din 2019 cel puțin.

Ucraina a devenit al optulea cel mai mare cheltuitor militar din lume în 2023, cu o creștere anuală de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari, echivalentul încă doar a 59% din cheltuielile militare ale Rusiei în acel an.

Cheltuielile militare ale Kievului au crescut cu 1.270% între 2014 și 2023. Ajutorul militar primit din peste 30 de țări este inclus în cifrele Sipri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota