Pensionarii din România care au rămas fără pensie. Ce se întâmplă cu aceștia

Pensionarii din România care au rămas fără pensie. Ce se întâmplă cu aceștia
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Probleme în cazul mai multor pensionari. Vizați sunt cei care și-au depus dosarul de pensionare.

Probleme după recalcularea pensiilor

Casa de Pensii se confruntă cu mai multe probleme din cauza programului folosit la calcularea pensiilor.

Sunt sute de români care și-au depus dosarul de pensionare și nu au primit încă niciun răspuns, informează Newsweek.

În acest moment, sunt pensionari fără pensie sau cu pensie greșit calculată din cauza unei erori care există la nivel național și care afectează sistemul Casei de Pensii.

O posibilă cauză ar fi că au fost de recalculat 4.7500.000 de pensii, iar sistemul de operare a fost suprasolicitat, potrivit EVZ.

Din acest motiv, există pensionari care și-au depus dosarul de pensionare, în urmă cu mai multe luni, iar Casa de Pensii nu le-a trimis decizia de pensionare, prin urmare nici prima pensie nu au primit-o. Toate acestea din cauza faptului că sistemul informatic unitar al Casei de Pensii nu funcționează, deocamdată.

Iată ce răspuns au oferit reprezentanții unei Case de Pensii din țară unui român, care a dorit să afle care-i motivul pentru care, deși a depus dosarul în luna martie, nu a primit până în prezent pensia cuvenită.

Sursa foto: newsweek.ro

După cum se poate observa din răspuns, pensionarul nu va primi prima pensie recalculată după noua lege, așa că va mai avea de așteptat.

Casa de Pensii spune, nici mai mult nici mai puțin, că „imediat ce aplicația unitară la nivel național va fi primită și va fi operațională, Casa Județenă de Pensii… va pune în plată cu celeritate toate decizile de pensii neplătite, inclusiv decizia dumneavoastră.”

Mai mult, Casa de Pensii îl informează pe pensionar că „după data punerii în plată a drepturilor stabiliate urmează să fie transmisă și decizia de recalculare”.

Pensionarul a precizat că nu a primit încă pensia, deși au trecut 6 luni de la depunerea dosarului. Prima pensie pe care o va primit va fi una nerecalculată.

Ce probleme au mai întâmpinat pensionarii

Un alt pensionar acuză faptul că a depus dosarul de pensionare pe data de 2 septembrie 2024, iar acum a aflat „că anul ăsta nu vine decizia pentru că nu au programul cu care să calculeze”.

Un alt caz ar fi și cel al unui angajat de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, care și-a depus dosarul de pensionare la sfârșitul lunii iulie 2024. Se pare că nu a primit decizia din același motiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`