Pensionarii care au acum venituri mici ar urma să poată să obțină în mod gratuit adeverinţele de muncă de la firmele de arhivare, conform unui proiect de lege.
Actele acum ajung să coste mii de lei şi sunt necesare pentru a doua recalculare.
În acest moment sunt mii de oameni nemulţumiţi fie că nu au primit deciziile de recalculare, fie că s-au sesizat greşeli în acte.
Unele firme de arhivare au niște tarife uriașe pentru ca pensionarii să poată să obțină actele de care au nevoie.
De exemplu, costă până la 100 de lei pentru eliberarea unui singur certificat care atestă sporurile pentru un singur an. Însă, dacă pensionarul are nevoie de adeverinţe pentru 10 ani, plăteşte 1.000 lei. În cazul în care îi trebuie şi acte care să dovedească primele sau acordul global, costul poate ajunge la 3.000 lei. Acum, autorităţile pregătesc măsuri, informează Observator.
Pensionarii cu venituri de până la 3.000 lei li s-ar putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pe care le plătesc pentru adeverințele de muncă pe care le solicită de la firmele de arhivare.
De asemenea, cei cu pensii între 3.000 și 6.000 lei ar putea beneficia de o reducere de 50%.
„Cumva este normal ca, daca statul nu mai are acele evidente sa suporte cheltuielile pentru pensionari ca sa-si obtina acele evidente. Statul in fond a incacasat banii de contributie aferent veniturilor salariatilor la acel moment”, a spus Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.
De la 1 septembrie a început și a doua recalculare a pensiilor, care adaugă la veniturile seniorilor primele, sporurile, acordul global, premiile, al treisprezecelea salariu, cu o condiţie, să fi fost plătite contribuţiile sociale. Pentru a beneficia de majorarea venitului, pensionarul trebuie să se prezinte cu actul de identitate, adeverințele și apoi completează o cerere la Casa de Pensii. Acesta depune documentele şi va primi pensia recalculată cu data de 1 a lunii următoare.
Însă, în cazul în care procesul de recalculare durează mai mult, pensionarul va primi banii retroactiv.