PENSII pentru ROMÂNII care au LUCRAT în ITALIA! Cum se calculează și de ce ACTE ai nevoie

PENSII pentru ROMÂNII care au LUCRAT în ITALIA! Cum se calculează și de ce ACTE ai nevoie

Mulți români care lucrau în Italia s-au întors în România din cauza epidemiei de CORONAVIRUS. Dacă nu se mai întorc în Italia, vor putea primi pensia în România, dacă au lucrat legal acolo.

Iată toate informațiile pe care trebuie să le știți în cazul în care ați lucrat în Italia și veți primi pensia în România.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a întâlnit recent cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, pentru a discuta despre pensiile pentru românii care lucrează în străinătate, având în vedere că stabilirea drepturilor se face chiar şi cu întârziere de trei ani. ”Se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate”, spune Alexandru care anunţă că se caută soluţii pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi mai uşor.

”Un lanţ întreg de probleme generează întârzieri de 1 an, 2 şi chiar 3 în stabilirea dreptului la pensie pentru românii care lucrează (şi) în străinătate. Personalul din casele de pensii se implică dar se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate, din ţările în care muncesc românii noştri. Cu toate acestea, depăşim curând etapa: nu se poate. Se pot recupera întârzierile!”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Ministrul a anunțat că s-a întâlnit și cu Marco Giungi, ambasadorul Italiei în România, pentru a discuta soluţii de rezolvare.

”Am discutat pe cazuri concrete; vor fi contactate autorităţile italiene. Eu ştiu ce trebuie făcut aici, în România. Sunt probleme despre care se ştia de ani de zile, doar cine nu a vrut să le vadă nu le-a văzut. Urmăresc efectele acestei discuţii cu Excelenţa Sa şi mă pregătesc, funcţie de evoluţia lucrurilor, pentru următoarea acţiune prin care să ajut la recuperarea acestor întârzieri”, a mai scris Alexandru, precizând că urmează să se ocupe de situaţia românilor din Spania.

Lucrătorii casnici din Italia pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată de cei care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, informează La legge per tutti.

La ce vârstă pot obține lucrătorii casnici o pensie cu 5 ani de contribuții?

Pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare, care este egală cu 67 de ani începând cu 2019 și care este valabilă și în 2020 atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Alte forme pensionabile în Italia:

Lucrătorii casnici pot obține pensia pentru limită de vârstă la 67 de ani, dar trebuie să aibă cel puțin 20 de ani de contribuții.
De asemenea, pot obține la vârsta de 64 de ani cu 20 de ani de contribuții pensia anticipată contributivă.
Pentru cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate

Aceștia vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. „Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.

De asemenea, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România, pentru perioada în care au lucrat și în România.

Pensia comunitară – poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în alte state UE

Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară, din statul pentru care au muncit și au plătit contribuțiile. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia anticipată sau pe caz de boală.

Cetățenii români care muncesc în Italia și plătesc regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la prestații de pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuție prevăzute pentru cetățenii italieni.

Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare, vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, după cum urmează:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein, Elveția.

Ce trebuie să faceți că să obțineți pensie comunitară?

Cetățenii români care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țară membră U.E., pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

În acest caz li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va trebui să aștepte să împlinească anii de ieșire la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Ce faceți în cazul în care ați muncit cinci ani în România și alții zece în Italia?

Conform noilor reglementării acei zece ani munciți în Italia se vor lua în calcul, astfel încât statul român să îți deschidă dreptul la pensie.

Totodată, este bine de știut că românii stabiliți definitiv peste hotare și care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în țara în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România.

Un alt aspect important și bine de știut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrânețe vă decideți să plecați din România, puteți să vă transferați pensia în țara în care vă stabiliți.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanții trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont internaţional bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).

În Italia, puteți face cerere de pensionare astfel:

  • online – pe site-ul INPS, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;
  • sunând la numerele de telefon: 803164 ,apelabil gratuit de la un telefon fix, 06164164, apelabil de la un telefon mobil);
  • adresând-vă unei instituții de asistență denumită „Patronato”, recunoscută prin Lege și care acordă gratuit asistență lucrătorilor.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`