Un bărbat care a lucrat într-o mină de uraniu a pierdut 5.000 RON la recalculare.
Avea 7.787 RON, iar acum are 2.844 RON. Conform datelor de pe decizie, are 20 de ani pe contributiv, 7 pe necontributiv. Vorbim de o persoană care a lucrat într-o mină de uraniu, ca inginer miner, cu funcție de conducere, 63 % pierderi. A ieșit la pensie acum 20 de ani, deci nu are coeficient de corecție de 1,41.
Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a fost prezentă în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a explicat de unde e această diferență uriașă între pensia pe care o avea înainte și cea de pe decizia de recalculare.
“Este vorba doar de calculul diferențiat. El a avut numai perioadă de grupa I, fără discuție, și vă dați seama că ei au avut niște salarii mai bunuțe, nu au lucrat la salariul minim pe economie ori gândiți-vă că să aplici 50 % pe salarii care sunt mai mari decât cel mediu, deci ai peste un punct și să aduni 0,5 puncte, este o mare diferență, pentru că îți dă cu totul alt rezultat. Și pe toată perioada de 20 de ani, rezultatul este scandalos.
Ori gândiți-vă că acești oameni au lucrat în maxim de periculozitate, mai ales că printre ei s-au găsit artificierii, care umblau cu dinamită și făceau explozii controlate, care este un lucru inimaginabil de periculos, în afară de munca în sine, care e foarte grea și periculoasă, și mai ales într-o mină de uraniu, dar să mai umbli și cu dinamita.
Și oamenii aceștia să fie loviți la bani, când și-așa nu trăiesc mult, pentru că sunt plini de boli. Ei nu depășesc mult 50 de ani”.