Pensie mai mică cu 5.000 de lei, după ce a primit decizia de recalculare. Un expert în pensii a explicat de ce e diferența asta uriașă (VIDEO)

Pensie mai mică cu 5.000 de lei, după ce a primit decizia de recalculare. Un expert în pensii a explicat de ce e diferența asta uriașă (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un bărbat care a lucrat într-o mină de uraniu a pierdut 5.000 RON la recalculare.

Avea 7.787 RON, iar acum are 2.844 RON. Conform datelor de pe decizie, are 20 de ani pe contributiv, 7 pe necontributiv. Vorbim de o persoană care a lucrat într-o mină de uraniu, ca inginer miner, cu funcție de conducere, 63 % pierderi. A ieșit la pensie acum 20 de ani, deci nu are coeficient de corecție de 1,41.

Sursa foto: Captura video B1 TV

„Pe toată perioada de 20 de ani, rezultatul este scandalos”

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a fost prezentă în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a explicat de unde e această diferență uriașă între pensia pe care o avea înainte și cea de pe decizia de recalculare.

“Este vorba doar de calculul diferențiat. El a avut numai perioadă de grupa I, fără discuție, și vă dați seama că ei au avut niște salarii mai bunuțe, nu au lucrat la salariul minim pe economie ori gândiți-vă că să aplici 50 % pe salarii care sunt mai mari decât cel mediu, deci ai peste un punct și să aduni 0,5 puncte, este o mare diferență, pentru că îți dă cu totul alt rezultat. Și pe toată perioada de 20 de ani, rezultatul este scandalos.

Ori gândiți-vă că acești oameni au lucrat în maxim de periculozitate, mai ales că printre ei s-au găsit artificierii, care umblau cu dinamită și făceau explozii controlate, care este un lucru inimaginabil de periculos, în afară de munca în sine, care e foarte grea și periculoasă, și mai ales într-o mină de uraniu, dar să mai umbli și cu dinamita.

Și oamenii aceștia să fie loviți la bani, când și-așa nu trăiesc mult, pentru că sunt plini de boli. Ei nu depășesc mult 50 de ani”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)