Reglementări speciale. Pensia de invaliditate și de urmaș în perioada stării de urgență. Despăgubirea în caz de deces

Reglementări speciale. Pensia de invaliditate și de urmaș în perioada stării de urgență. Despăgubirea în caz de deces

Mulţi români sunt direct interesaţi de situaţia pensiilor de invaliditate sau de urmaș în această perioadă în care este declarată starea de urgență din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.

Trebuie spus că guvernul a emis o ordonanță de urgență care cuprinde noi măsuri de protecție printre care se numără și procedurile legate de pensiile de invaliditate și cele de urmaș, scrie Capital.

În ceea ce privește pensiile de invaliditate, ordonanța prevede că se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală pe perioada instituirii stării de urgență, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș iar suspendarea încetează în 30 de zile de la finalizarea stării de urgență.

Ordonanța mai prevede și prelungirea valabilității deciziilor asupra capacității de muncă emise de medicul expert al asigurărilor sociale, precum și de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și a documentelor doveditoare ale calității de reprezentant legal ori mandatar, a căror valabilitate încetează în perioada stării de urgență, până la expirarea perioadei de 30 zile de la data încetării stării de urgență.

În cazul copiilor beneficiari ai pensiilor de urmaș, pe perioada stării de urgență, vor putea primi indemnizațiile fără prezentarea dovezii că urmează cursuri într-o formă de învățământ organizată potrivit legii. Atenţie, dovada se va prezenta însă în 30 zile de la data încetării stării de urgență.

Concedile medicale

De asemenea, concediile medicale pentru accidente de muncă ori cele profesionale, în perioada de urgență se transmit prin poștă sau electronic către casele teritoriale de pensii.

În ceea ce priveşte recuperarea indemnizațiilor reglementate de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în perioada stării de urgență, nu mai este necesară avizarea certificatelor de concediu medical de către casele teritoriale de pensii, pentru cazurile de accident de muncă de către direcțiile de sănătate publică și pentru cazurile de boli profesionale sau medici de medicina muncii pentru cazurile de trecere temporară în alt loc de muncă sau reducerea timpului de muncă.

În perioada stării de urgență despăgubirea în caz de deces, reglementată de Legea nr. 346/2002, se acordă la cererea persoanei îndreptățite în baza documentelor transmise casei teritoriale de pensii, prin poștă sau mijloace electronice.

Starea de urgenţă este instituită până pe 15 mai, dată de la care vor începe măsuri de relaxare a restricţiilor impuse de pandemie.

Cifrele pandemiei

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în întreaga lume. Peste 3 milioane de oameni din 210 țări și teritorii au fost infectați cu SARS-CoV-2 de la debutul crizei, iar peste 207.000 au murit. Alți peste 57.600 sunt în stare gravă, dar aproape 883.000 s-au vindecat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că numărul infectărilor cu coronavirus în România a ajuns la 11.339. Sunt 303 noi cazuri raportate. 227 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă, dar alți 3.141 s-au vindecat și au fost externați. Aproape 12.000 de persoane sunt în carantină, iar puțin peste 23.000 sunt în izolare la domiciliu. Epidemia de COVID-19 a făcut până acum 631 de victime pe teritoriul României. În afara granițelor, 1.518 de conaționați au fost depistați cu coronavirus, iar 75 au murit.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană