Pensia pe care trebuie să o aibă un pensionar pentru a primi gratuități de mii de lei. Ce trebuie să știe seniorii

Pensia pe care trebuie să o aibă un pensionar pentru a primi gratuități de mii de lei. Ce trebuie să știe seniorii
Sursa Foto: Pixabay.com

Pensionarii trebuie să aibă o anumită pensie pentru a mai putea primi anumite gratuități. De exemplu, pentru a putea beneficia de adeverințe care să ateste că au avut venituri nepermanente, pensionarii ar purtea să le primească gratuit, dacă vor avea o anumită pensie.

Pensia va fi reclaculată până la data de 1 martie 2025 pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001. Aceștia vor trebui să aducă adeverințe care să ateste că au avut venituri nepermanente.

Probleme sunt cu veniturile nepermanente obținute înainte de 2001

Adeverințele de vechime în muncă au fost dintotdeauna o problemă pentru pensionarii care nu au putut să își completeze dosarul de pensie pentru că nu au putut avea documente doveditoare.

Supranumită „mica recalculare”, procesul reprezintă un efort mult mai mare din partea angajaților de la Casele de Pensii deoarece trebuie să reia dosarul fiecărui senior și să verifice ce documente pot fi adăugate la vechime, informează Newsweek.

Probleme sunt cu veniturile nepermanente obținute înainte de 2001: sporuri, al 13-lea salariu, acordul global deoarece pensionarii nu au adeverințele necesare, pentru că firmele sau instituțiile nu mai există.

Firmele de arhivare au profitat de acest lucru, iar unele dintele ele practică tarife foarte mari pentru o singură adeverință.

Statul român a luat act de aceste abuzuri și Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pentru a vedea dacă sunt sau nu pensionarii nevoiți să plătească sume exorbitante de 3-4.000 de lei pentru un document care li se cuvine.

Ce presupune proiect de lege care îi vizează pe pensionari

În acest moment, există un proiect de lege care va intra foarte probabil în vigoare, menit să îi ajute pe pensionarii cu pensii mai mici.

Acesta prevede ca pensionarii care au pensia sub 3.000 de lei să nu mai plătescă niciun leu pentru adeverințele de muncă. Prin urmare, aceștia urmează să primească gratuit aceste adeverințe. Pensionarii pot economisi mii de lei, în acest caz, bani pe care ar fi trebuit să-i dea firmelor de arhivare.

Totodată, pensionarii cu venituri între 3.000-6.000 lei ar urma să plătească doar jumătate din suma percepută de firmele de arhivare, care au toată gestiunea fostelor companii.

Pensionarii pot depune aceste adeverințe și după 1 septembrie 2024, până la 1 martie 2025, iar avantajul este că pensia poate crește în următoarea lună din momentul în care sunt depuse documentele.

Trebuie să știți că pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații se află deja în bazele de date electronice.

Venituri nepermanente

Iată care sunt veniturile nepermanente, care pot fi luate în calcul la mica recalculare:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau
    cote procentuale;
    • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
    • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
    • al treisprezecelea salariu;
    • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de
    lucru;
    • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care
    asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
    • indemnizaţiile de muncă nenormată;
    • alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de
    asigurări sociale.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`