Anchetă de amploare la penitenciarul din Bacău. Deţinuţii îşi plăteau permisiile cu bani, ţuică, adidaşi sau cuptoare cu microunde. „Taxele” erau încasate de catre un gardian. Acesta ajungea să primească și câte 1000 de euro de la un detinuț pentru un telefon, informează B1 TV.
Povestea a agentului şef de pază de la un penitenciar din Bacău pare a fi desprinsă din filme, dar este însă cât se poate de adevărată. Acesta cerea sume de bani, mâncare, băutură şi electrocasnice de la deţinuţii pe care îi avea sub supraveghere. Faptele sale nu au rămas însă nepedepsite, pentru că acesta a fost condamnat de Tribunalul Bacău, în primă instanță, la patru ani şi 11 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnată şi concubina lui, pentru complicitate la luare de mită. Ea prelua de la rudele deţinuţilor fie sume de bani, fie diverse obiecte.
În urma anchetei efectuate în acest caz, instanța a reținut faptul că, în schimbul sumei de 200 de euro, agentul de penitenciar a promis că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău, pentru o decizie favorabilă în cazul unui deţinut.
Mai mut decât atât, gardianul de la penitenciar a cerut şi un cuptor cu microunde de la un deţinut şi 600 de euro pentru trei zile de permisie.
În decembrie 2018, agentul de penitenciar a cerut de la un alt deţinut băuturi alcoolice, mai exact 17 litri de vin, patru litri de țuică și doi litri de vișinată.
Zilele de permisie nu erau singurele lucruri pentru care agentul cerea bani de la deţinuţi. Paznicul le ducea celor încarcerați și alte bunuri, de exemplu, telefoane mobile.
În timpul procesului, mai mulți deţinuţi au depus mărturie că agentul de penitenciar îi favorizează și nu-i pune la muncă pe cei care îi oferă diverse bunuri. Aceștia au declarat și că le-a cerut țigări şi mâncare de la chioşcul din penitenciar.
Cei care nu îi ofereau bani sau bunuri, aveau parte de un comportament abuziv din partea gardianului: acesta îi punea la muncă și în afara orelor de program şi nu le dădea voie să vorbească la telefon.
Martorii spun că deţinuţii ştiau că dacă nu îi mai oferă ce pretinde, acesta putea să îi transfere, să le facă rapoarte de incident fără motiv. Printre solicitări s-au numărat şi telefoane mobile pentru el şi concubina sa, dar şi perechi de pantofi sport.
În timpul cercetărilor, cei doi inculpaţi şi-au recunoscut faptele. Decizia de condamnare dată de Tribunalul Bacău nu este definitivă și poate fi contestată la o instanță superioară în grad.