Pelerinajul Sfântului Mina din Capitală, tot sub semnul restricțiilor. Jandarmii ghidează cei aproape 1000 de credincioși
Miercuri dimineața, aproximativ 1000 de oameni s-au așezat la rând la moaștele Sfântului Mina, la biserica cu același nume din sectorul 3 al Capitalei. Și acest pelerinaj este pus sub semnul restricțiilor.
Restricții la pelerinajul Sfântului Mina din Capitală
Pe 11 noiembrie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mina. La biserica din București cu același nume sunt prezenți și jandarmii, pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de siguranță în vigoare, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
La pelerinajele organizate în perioada pandemiei nu pot participa decât cei care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară evenimentul. În București, rata de infectare a ajuns marți la 5,11 cazuri la mia de locuitori.
Cine a fost Sfântul Mina
Sfântul Mina, prăznuit de ortodocși pe 11 noiembrie, iar de româno-catolicii pe 24 noiembrie, este sfântul care îi ocrotește pe pãgubiti, se arătã grabnic ajutãtor celor nedreptãtiti în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înselati. Astfel, cei care au pierdut bani sau bunuri, dar și cei care vor sã îndepãrteze gândurile și faptele rele ale dușmanilor îi pot cere ajutorul.
Sfântul Mina este de origine egipteanã. S-a nãscut în apropiere de Memphis, strãvechea capitalã a faraonilor. A trãit în timpul împãratilor români Dioclețian și Maximian. A rămas orfan pe când era copil. Tatãl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupã acesta.
Sfântul Mina a ajuns în armata imperialã, însã, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, pãrãșește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții de pustnic. Ulterior, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.
În vremea petrecutã în pustiu l-a întâlnit peSfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus: „Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pãmânt? Locul tãu este printre oameni, cã aceștia sã ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacã ai schimbat o haina de ostaș cu altã, atunci sfârseste pe câmpul de lupta, cã sã inviezi cã un învingãtor fãrã sabie”.
După ce a mărturisit cã este creștin, a fost luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru cã a refuzat sã se lepede de credintã în Hristos, i s-au tãiat mâinile și picioarele, apoi capul.
Potrivit tradiției, trupul sfântului a fost luat de sora sa și împreunã cu câtiva soldați l-au dus la Alexandria pentru a fi pus într-o biserică. În momentul în care persecuția împotriva creștinilor a încetat, un înger i s-a arãtat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i sã ia trupul Sfântului Mina și sã-l ducã în Deșertul de Vest.
Se spune că la câtiva kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, cãmila care ducea trupul sfântului nu a mai vrut sã se miște, chiar dacã a fost forțatã de creștini sã meargã mai departe. Cei prezenți au interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu și au îngropat trupului Sfântului Mina în acel loc.
Locul a devenit atât de cunoscut, încât și fiica împãratuluiConstantin cel Mare a fost vindecatã aici de lepră. Ca mulțumire, împãratul a construit o biserică, în care a așezat racla cu moaștele Sfântului. Astfel a luat naștere orașul Sfântului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Orașul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. În prezent, la aproximativ 1 km distantã de orașul Sfântul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o mãnãștire în care se aflã spre închinare moaștele Sfântului.