Pelerinajul de la Sf. Parascheva: De la slujbe și rugăciuni la sarmale și lumânări cu senzor de mișcare (FOTO, VIDEO)

Publicat: 14 10. 2017, 18:42

Chiar dacă încrederea românilor în Biserică a scăzut pentru prima oară sub 50% după Revoluție,pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva de la Iași cunoaște în continuare un succes surprinzător, chiar mai mare decât în anii trecuți potrivit primelor estimări, observă Digi24. La sfârșitul liturghiei de sâmbătăprezența pelerinilor era estimată la 50.000 de oameni. În total s-au închinat până acum aproximativ 175.000de mii de oameni și mai sunt așteptați alte zeci de mii.

Astfel, peste 25.000 de creştini au participat aseară la procesiunea religioasă de la Iaşi dedicată Sfintei Parascheva. Au fost de zece ori mai mulţi oameni decât anii trecuţi, conform surselor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Anul acesta, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au adus în pelerinaj și moaștele Întâi Mucenițe Tecla, de la Mănăstirea Neamț.

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită și data de sărbătorire a Sfintei Parascheva — 14 octombrie.

Cunoscută și ca Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei și a oamenilor sărmani.

Prezenta masivă a pelerinilor nu dovedește deloc că sondajul de zilele trecute privind încrederea în Biserica Ortodoxă Românăar fi inexact, deoarece venerarea moaștelor cu exagerările și excesele ei magic-idolatre este un fenomen definitoriu doar pentru apetența românului către sfera magicului. Faptul este evident și este ușor verificabil. O simplă discuție cu pelerinii veniți la moaștele Sfintei va demonstra faptul că majoritatea închinătorilor vin aici nu pentru a-și îmbunătăți viața spirituală, ci pentru a cere lucruri foarte pământești și chiar meschine, care nu își au locul în cadrul spațiului sacru: a avea noroc în viață, spor la bani, câștig la loterie, găsirea unui soț, a unui serviciu etc.
Venerarea moaștelor sau a relicvelor nu este o practică de origine creștină, fiind o contaminare între practici păgâne similare și obiceiul vechilor creștini de a respecta rămășițele martirilor. Biserica creștină a absorbit multe credințe și practici din cadrul religiilor păgâne antice.

În continuare vă prezentăm câteva incidente și aspecte interesante care au marcat pelerinajul din Iași.

Sf. Parascheva

#DIRECT_ONE_lfpxej#

Zidul unei clădiri abandonate din apropierea Catedralei Mitropolitane a fost transformat de credincioși într-un veritabil zid al plângerii.

Comerțul cu obiecte sacre cunoaște acum un succes impresionant., Brăţări (mai exact metanii) multicolore, sticluţe cu mir, batiste brodate cu chipul Sfintei Parascheva şi icoane pe care credincioşii plătesc sute de lei se găsesc la doar câţiva metri de racla cu moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi. Şi mai bine se vând, însă, lumânările electrice cu senzor de mişcare. Acestea, alături de batistele cu chipul sfintei par a fi vedetele Sărbătorii.

Ca de obicei, nu au lipsit nici demonizații, cei care pigmentează mereu asemenea evenimente. Un bărbat a început să urle în timp ce se ruga la moaştele Sfintei Parascheva

Nu au lipsit nici incidentele mai puțin plăcute, fiind semnalate și busculade însoțite de încăierări între pelerini. Disensiunile au fost, însă, rapid aplanate de către forțele de ordine, potrivit bzi.

Motivul disensiunilor dintre pelerini ar fi fost faptul că o parte dintre cei veniţi să se închine la moaştele Cuvioasei au încercat să se bage în faţă, jandarmii aflaţi în zonă nereuşind să îi oprească pe cei care s-au îmbulzit.

Pelerinii au fost omeniți cu ceai și peste 60.000 de sarmale.

Totodată, peste 120de persoane au avut nevoie de intervenția echipajelor medicale, potrivit Ziarul de Iasi.Potrivit reprezentanţilor SMURD, pacienţii nu au prezentat stări deosebite, ci lipotimii şi crize cardiace. Doar doi dintre ei au avut nevoie de continuarea consultaţiei într-un spital, fiind transportaţi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „La punctul de prim ajutor de la mitropolie pe 24 de ore a fost un total de 22 prezentări. Pe tura de zi au fost 14 pacienţi, doi fiind către UPU «Sf. Spiridon», iar pe tura de noapte au mai fost opt prezentări“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Pelerinii care au nevoie de ajutor medical sunt asistaţi de paramedici SMURD, medici şi asistenţi de la SAJ, respectiv de voluntari de la Crucea Roşie.

Un alt incident care a scandalizat opinia publică este amplasarea unor toalete ecologice pentru pelerinii ortodocși în fața Catedralei Romano – catolice, aflată în vecinătatea Mitropoliei.