Mitropolia Moldovei și Bucovinei a ieșit cu o reacție publică după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că la pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva nu pot participa decât ieșenii. Reprezentanții Mitropoliei au transmis că Biserica a demonstrat până acum că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor, dar trebuie să se îngrijească și de sănătatea lor sufletească. „Ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale”, au mai ținut să sublinieze aceștia. Mitropolia Moldovei și Bucovinei le-a transmis apoi credincioșilor care nu vor putea veni la procesiune să se roage și să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis marți, printr-un comunicat, faptul că Biserica a demonstrat de-a lungul timpului, și mai ales de când a izbucnit epidemia de coronavirus, că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Totuși, ea trebuie să se îngrijească și de sănătatea sufletească a acestora, „mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de neliniște, deznădejde, frică și confuzie lăuntrică”. Mitropolia a insistat că participarea la pelerinajul Sfintei Parascheva constituia pentru mulți un prilej de întărire în aceste vremuri de cumpănă.
Reprezentanții Mitropoliei au mai ținut să atragă atenția că Biserica și credincioșii mereu au respectat măsurile anti-coronavirus dispuse de autorități și la fel s-ar fi întâmplat și la pelerinaj.
„În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase”, a mai transmis Mitropolia, în comunicat.
Aceasta a mai susținut că este conștientă de momentul dificil prin care trecem și de măsurile necesare pentru apărarea sănătății oamenilor. Pe de altă parte, nu poate fi ignorată mâhnirea oamenilor care constată că pot merge la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a asista la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
„Credincioșii care nu vor putea veni la sărbătoarea din 14 octombrie sunt rugați să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj”, a mai comunicat Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
În final, organizatorii evenimentului au ținut să ceară „iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, luni seară, că la evenimentele organizate cu prilejul diverselor sărbători religioase vor putea participa doar persoanele care au domiciliu sau reședința acolo.
„Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți”, a explicat Arafat.
Asta înseamnă că la pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva vor putea participa doar ieșenii. Procesiunea se va desfășura în condiții speciale, din cauza epidemiei de coronavirus.