Bailong, cel mai înalt lift în aer liber din lume, a fost construit pe partea unei stânci din Parcul Național Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, pentru a oferi priveliști uimitoare ale formațiunilor carstice. Mulți cred că a inspirat peisajul incredibil din filmul „Avatar”, lansat în 2009, relatează CNN.
Liftul este realizat din sticlă și are o înălțime de 326 de metri. Practic, este format din trei lifturi cu două etaje, iar fiecare dintre acestea poate transporta pe munte până la 46 de vizitatori. O astfel de călătorie durează mai puțin de două minute.
Liftul servește drept poartă de acces către unele dintre principalele atracții ale parcului, printre care pârâul Golden Whip, Muntele Tianzi și priveliștile spre Stâlpul de Sud al Raiului, care mai târziu a fost redenumit „Muntele Aleluia” în onoarea munților plutitori ai lui James Cameron, regizorul filmului „Avatar”.
Alternativ, vizitatorii pot urca pe munte, călătorie care durează aproximativ două ore și jumătate.
Lucrările au fost finalizate în anul 2002 cu o investiție de 26 de milioane de dolari. Inițial, experții și savanții localu au criticat construcția, servindu-se de motivul că deteriorează peisajul natural.
În urma unor dezbateri pe tema siguranței liftului, acesta a fost blocat pe o perioadă de trei luni, menționându-se și despre demolarea lui.
După aproape 20 de ani de la deschidere, liftul și-a confirmat titlul de una dintre cele mai mari atracții turistice din parc, iar în ultimele deceniii a transportat peste 60 de milioane de vizitatori.
Parcul National Forestier Zhangjiajie din Hunan, China, este renumit pentru formațiunile sale carstice falnice, asemănătoare stâlpilor, și are o asemănare remarcabilă cu peisajul plutitor al lumii extraterestre Pandora, care joacă un rol principal în filmul „Avatar”.
De asemenea, Zhangjiajie găzduiește cel mai înalt pod de sticlă din lume. Acesta este situat pe faimosul Pod de sticlă Zhangjiajie Grand Canyon.