Pediatra Malvina Petrov: Dacă numărul total de cazuri crește, și numărul copiilor care dezvoltă forme grave va fi mai mare / De multe ori, adulții din familie se îmbolnăvesc primii, nu copiii (VIDEO)

Pediatra Malvina Petrov: Dacă numărul total de cazuri crește, și numărul copiilor care dezvoltă forme grave va fi mai mare / De multe ori, adulții din familie se îmbolnăvesc primii, nu copiii (VIDEO)
foto simbol: Pixabay

Peste 5.250 de copii cu vârste cuprinse între 0-9 ani și peste 10.800 cu vârste între 10 și 19 ani au fost testați pozitiv pentru COVID-19 în România, până la data de 1 noiembrie. Medicii susțin că, spre deosebire de acum o lună, când vedeam ocazional câte un copil infectat, acum există astfel de cazuri în fiecare zi, iar formele de boală sunt diverse – de la o simplă urticarie, până la dureri abdominale puternice, potrivit B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medicul pediatru Malvina Petrov, despre cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, în direct pe B1 TV

Întrebată joi, la Știrile B1 TV, cum vede situația actuală din postura de medic care îngrijește copii infectați cu SARS-CoV-2, pediatra Malvina Petrov a răspuns: „Într-un fel era de așteptat să crească numărul cazurilor în rândul copiilor, în primul rând odată cu creșterea numărului de cazuri în general. Chiar dacă în acest moment copiii nu merg în colectivitate, ei au drept posibil contact adulții din familiile lor. Dacă aceștia se îmbolnăvesc, evident și copiii vor contracta acest virus. De cele mai multe ori, aceasta este calea de transmisie. Mai întâi un adult din familie se îmbolnăvește, după care și copiii – nu sunt întotdeauna primii copiii”.

Referitor la cele mai frecvente forme de manifestare, medicul a precizat: „Cele mai frecvente sunt, totuși, semnele respiratorii ușoare – o rinoree ușoară, curs nasul, durere în gât, uneori febră – dar, într-adevăr, pot fi manifestări diverse și până la manifestări cutanate, cum ați spus, urticarie, dureri abdominale, de cele mai multe ori forme lejere. Într-adevăr însă, există și un procent de copii care dezvoltă niște forme grave. Procentul nu este mare, însă dacă numărul cazurilor în total crește, evident că și numărul copiilor care dezvoltă forme grave va crește”.

Despre simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți pentru a cere ajutor de specialitate, medicul pediatru Malvina Petrov a explicat: „În primul rând, starea general alterată, febra care persistă, inapetența, simptomele respiratorii, dacă ceva nu este în regulă, dacă li se pare că copilul nu respiră cum trebuie, tusea care persistă. Cel mai corect este ca orice formă, totuși, să fie evaluată de un medic de specialitate, adică să nu lăsăm în grija părinților să hotărască dacă forma este severă sau ușoară”.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 8.651 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național, astfel că numărul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la debutul pandemiei a urcat la 267.088. Potrivit autorităților,186.260 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`