Pedepse mai mari pentru cei care îi atacă pe pădurari: Faptele, considerate ultraj ca în cazul polițiștilor

Pedepse mai mari pentru cei care îi atacă pe pădurari: Faptele, considerate ultraj ca în cazul polițiștilor
Sursa Foto: Pixabay.com

Președintele Klau Iohannis a promulgat legea care înăsprește pedepsele penale împotriva celor care atacă personalul silvic. Practic, amenințările, vătămarea corporală ori loviturile cauzatoare de moarte vor fi pedepsite la fel ca în cazul celor asupra polițiștilor sau jandarmilor, fiind considerate ultraj.

Ce prevede legislația nouă

„Faptele prevăzute la alin. (1) ‒ (3), comise asupra unui polițist sau jandarm, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate” – este modificarea adusă art.257 alin.(4) din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Este vorba despre următoarele fapte:

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

(3) faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

Ce spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanszos Barna, a scris în septembrie pe Facebook că Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege inițiat  pentru protejarea pădurarilor. Este vorba despre înăsprirea pedepselor pentru cei care sunt agresivi cu pădurarii. Potrivit proiectului, agresiunea împotriva pădurarilor reprezintă o agresiune:
„Este inacceptabil ca viața pădurarilor să fie pusă în pericol. Recent, hoții de lemne au atacat un pădurar din județul Dâmbovița. Am depus un amendament la Codul Penal care prevede ca agresiunile împotriva pădurarilor să fie considerate infracțiuni”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său