Pedeapsă mai mare pentru românii condamnați definitiv care fug de închisoare / Proiectul anunțat de ministra Justiției

Pedeapsă mai mare pentru românii condamnați definitiv care fug de închisoare / Proiectul anunțat de ministra Justiției
Sursa foto: Shutterstock

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat astăzi că va prezenta un proiect de lege în ședința de guvern săptămâna aceasta, care vizează creșterea pedepsei pentru românii condamnați definitiv care fug de închisoare. Această inițiativă, dezvăluită după ședința conducerii PNL, are ca scop abordarea directă a problemei fugii de la justiție, cu consecințe severe pentru infractori.

Alina Gorghiu a mai anunțat că resursa umană a secţiei de antidrog, din cadrul DIICOT, se va suplimenta cu 25 de posturi, în prezent fiind 16 persoane care se ocupă la nivel central, relatează Ziare.com.

25 de posturi în plus la secția de antidrog din cadrul DIICOT 

Ministra Gorghiu a anunțat că secția de antidrog din cadrul DIICOT va fi suplimentată cu 25 de posturi, pentru a face față mai eficient combaterii traficului și consumului de droguri. Această măsură vine în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a evidențiat traficul de droguri ca o amenințare majoră la securitatea internă, ceea ce face ca această problemă să devină o prioritate de agendă pentru România și pentru întreaga Europă.

„Acest lucru este absolut necesar pentru a ataca frontal o problemă care este prioritate de agendă nu numai pentru România, ci şi pentru Europa, pentru SUA”, a arătat Gorghiu, adăugând că un raport al Departamentului de Stat al SUA arată că „după terorism, SUA văd problema drogurilor ca cel mai important atac la securitatea internă”.

O nouă abordare a infracțiunii de evadare

Ministra Justiției a explicat că, în cadrul proiectului, se propune ca persoanele condamnate definitiv la închisoare cu executare să primească o pedeapsă de până la 3 ani în plus în cazul în care nu se prezintă la închisoare în termen de 7 zile de la condamnare. Această măsură are ca scop prevenirea fugilor de la justiție și asigurarea respectării hotărârilor judecătorești.

În ședința de guvern, Alina Gorghiu va prezenta și un Raport privind persoanele care au fugit din România și încearcă să se sustragă de executarea pedepselor în penitenciarele din țară. Această prezentare va aduce în atenție problema complexă a fugilor de la justiție și va evidenția necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a contracara acest fenomen și pentru a asigura aplicarea legii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`