Un nou studiu dezvăluie legătura alimentară cu „substanțele chimice permanente” PFAS din corpul uman. Cercetările din SUA arată că alimente precum untul și carnea procesată nu sunt singurele care cresc nivelul substanțe toxice în sânge.
Dietele bogate în alimente, cum ar fi carnea procesată și untul, probabil cresc nivelurile de „substanțe chimice permanente” toxice PFAS din sângele uman de-a lungul timpului, a descoperit o nouă cercetare revizuită de colegi.
Însă lucrarea a identificat și o serie întreagă de alte alimente care se numără printre factorii determinanți ai nivelurilor ridicate de PFAS, inclusiv ceaiuri, carne de porc, bomboane, băuturi pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, unt, și chiar apa îmbuteliată.
Cercetarea a indicat, de asemenea, niveluri mai ridicate de PFAS în sânge în rândul celor care consumă mai multe mâncăruri sau alimente preparate la restaurante.
„Principalul rezultat este să nu demonizezi anumite alimente sau să spui: „Doamne, această mâncare este atât de nesănătoasă”, a spus Hailey Hampson, doctorand la Universitatea din California de Sud și autorul principal al studiului.
„Ideea este să evidențiem faptul că avem nevoie de mai multe teste ale acestor alimente, iar acest lucru ne oferă o cale de a spune: „OK, aceste alimente pot avea niveluri mai mari de PFAS, așa că ar trebui să le monitorizăm mai bine.”
PFAS, sau substanțele per- și polifluoroalchilice, sunt o clasă de aproximativ 15.000 de substanțe chimice adesea folosite pentru a face produse rezistente la apă, pete și căldură.
Ele sunt numite „substanțe chimice permamente” deoarece nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, probleme hepatice, probleme cu tiroida, malformații congenitale, boli de rinichi, scăderea imunității și alte probleme grave de sănătate.
Deși expunerea la aceste substanțe prin intermediul apei îmbuteliate a atras cea mai mare atenție reglementară, există un consens științific că alimentele contaminate reprezintă în mare măsură cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente testează anual alimentele pentru PFAS și a raportat o contaminare foarte mică. Dar agenția s-a confruntat cu critici din partea oamenilor de știință independenți care spun că metodologiile sale de testare sunt greșite și sunt concepute pentru a face să pară că alimentele sunt mai puțin contaminate decât sunt în realitate.