Pe cine va lăsa inteligența artificială fără locuri de muncă. Anxietatea angajaților crește

Publicat: 19 04. 2023, 10:32
Sursa foto: Pixabay

În ultimii ani, pe măsură ce au început să apară tot mai des titlurile despre roboții care fură locurile de muncă ale oamenilor -și pe măsură ce instrumente de inteligență artificială generativă precum ChatGPT au devenit rapid mai accesibile – unii angajați spun că au început să se simtă îngrijorați în legătură cu viitorul lor.

Teama de necunoscutul tehnologic

În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că AI ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

Anul trecut, sondajul anual al PwC privind forța de muncă la nivel mondial a arătat că aproape o treime dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de perspectiva ca rolul lor să fie înlocuit de tehnologie în trei ani.

Acum, experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze pe ceea ce pot controla.

În loc să intre în panică cu privire la posibila pierdere a locurilor de muncă în favoarea roboților, ei ar trebui să investească în a învăța cum să lucreze cu ajutorul tehnologiei, nu împotriva ei.

Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții, se vor face mai valoroși pentru potențialii angajatori – și se vor simți mai puțin anxioși.

Pentru unii oameni, instrumentele de inteligență artificială generativă par că au apărut rapid și furios. ChatGPT de la OpenAI a devenit foarte popular aparent peste noapte, iar „cursa îmbunătățirii instrumentelor de inteligență artificială” se intensifică în fiecare zi, creând o incertitudine continuă pentru lucrători.

Însă experții amintesc că nu este prima dată când ne confruntăm cu perturbări în industrie – de la automatizare și producție la comerț electronic și comerț cu amănuntul – am găsit modalități de a ne adapta.

Indiferent de modul în care oamenii reacționează la inteligența artificială, aceasta nu va dispărea. Deși specialiștii spun că un anumit nivel de anxietate este justificat, unele cercetări au arătat recent că temerile legate de preluarea locurilor de muncă ale oamenilor de către tehnologie ar putea fi exagerate.

Cercetarea din 20 noiembrie 2022, realizată de profesorul de sociologie Eric Dahlin de la Universitatea Brigham Young din Utah, SUA, a arătat că nu numai că roboții nu înlocuiesc lucrătorii umani în ritmul în care cred majoritatea oamenilor, dar unii oameni percep greșit și ritmul în care instrumentele de automatizare preiau controlul.

„În general, percepția noastră cu privire la preluarea roboților este mult exagerată. Cei care nu și-au pierdut locurile de muncă au supraestimat de aproximativ două ori, iar cei care și-au pierdut locurile de muncă le-au supraestimat de aproximativ trei ori”, a declarat Dahlin în prezentarea cercetării sale.