Pe cine va lăsa inteligența artificială fără locuri de muncă. Anxietatea angajaților crește

Pe cine va lăsa inteligența artificială fără locuri de muncă. Anxietatea angajaților crește
Sursa foto: Pixabay

În ultimii ani, pe măsură ce au început să apară tot mai des titlurile despre roboții care fură locurile de muncă ale oamenilor -și pe măsură ce instrumente de inteligență artificială generativă precum ChatGPT au devenit rapid mai accesibile – unii angajați spun că au început să se simtă îngrijorați în legătură cu viitorul lor.

Teama de necunoscutul tehnologic

În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că AI ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

Anul trecut, sondajul anual al PwC privind forța de muncă la nivel mondial a arătat că aproape o treime dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de perspectiva ca rolul lor să fie înlocuit de tehnologie în trei ani.

Acum, experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze pe ceea ce pot controla.

În loc să intre în panică cu privire la posibila pierdere a locurilor de muncă în favoarea roboților, ei ar trebui să investească în a învăța cum să lucreze cu ajutorul tehnologiei, nu împotriva ei.

Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții, se vor face mai valoroși pentru potențialii angajatori – și se vor simți mai puțin anxioși.

Pentru unii oameni, instrumentele de inteligență artificială generativă par că au apărut rapid și furios. ChatGPT de la OpenAI a devenit foarte popular aparent peste noapte, iar „cursa îmbunătățirii instrumentelor de inteligență artificială” se intensifică în fiecare zi, creând o incertitudine continuă pentru lucrători.

Însă experții amintesc că nu este prima dată când ne confruntăm cu perturbări în industrie – de la automatizare și producție la comerț electronic și comerț cu amănuntul – am găsit modalități de a ne adapta.

Indiferent de modul în care oamenii reacționează la inteligența artificială, aceasta nu va dispărea. Deși specialiștii spun că un anumit nivel de anxietate este justificat, unele cercetări au arătat recent că temerile legate de preluarea locurilor de muncă ale oamenilor de către tehnologie ar putea fi exagerate.

Cercetarea din 20 noiembrie 2022, realizată de profesorul de sociologie Eric Dahlin de la Universitatea Brigham Young din Utah, SUA, a arătat că nu numai că roboții nu înlocuiesc lucrătorii umani în ritmul în care cred majoritatea oamenilor, dar unii oameni percep greșit și ritmul în care instrumentele de automatizare preiau controlul.

„În general, percepția noastră cu privire la preluarea roboților este mult exagerată. Cei care nu și-au pierdut locurile de muncă au supraestimat de aproximativ două ori, iar cei care și-au pierdut locurile de muncă le-au supraestimat de aproximativ trei ori”, a declarat Dahlin în prezentarea cercetării sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)