Paștele ortodox diferă de cel catolic, de aceea rar se întâmplă să fie sărbătorite în același an. Pe ce dată pică Sărbătorile Pascale în 2024?
Pe ce dată cade Paștele ortodox în 2024?
Astfel că, dacă în 2023, Paștele ortodox a fost prăznuit pe data de 16 aprilie, în anul 2024 acesta va fi sărbătorit pe data de 5 mai. Acestă întârziere nu s-a mai întâmplat din anul 2013.
Ministerul Educației a anunțat că în anul școlar 2023-2024 elevii vor avea vacanță de Paștele ortodox între 27 aprilie și 7 mai 2024.
În schimb, Paștele catolic va fi sărbătorit mult mai devreme în comparație cu cel ortodox. Mai exact, acesta cade cu o lună mai devreme de cel ortodox, pe data de 31 martie.
Floriile la ortodocși vor fi în ziua de duminică, 28 aprilie, în timp ce Floriile catolice vor fi în ziua de 24 martie. În 2025, Paştele Ortodox va pica în aceeași zi, 20 aprilie, cu Paştele Catolic.
Același lucru se va petrece şi în 2028, când atât Paştele Ortodox, cât și cel Catolic vor pica pe 16 aprilie.
În prezent este urmată o anumită regulă prin care se stabilește data Paștelui, iar aceasta a fost stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Creștinii se ghidează după următoarea regulă:
Sărbătoarea Învierii Domnului (popular Paște) va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiu de primăvară. Astfel că, există 3 coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creștinilor), un eveniment astronomic-luna plină-și echinocțiul de primăvară-21 Martie.
Așadar, niciodată Paștele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se așteaptă prima lună plină și în prima duminică după acest eveniment se organizează sărbătoarea pascală.
De asemenea, există și o excepție de la această regulă, anume: Dacă această duminică se suprapune Paştelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.