Paul de România a cerut justiției franceze să nu-l extrădeze în România. Este dat în urmărire internațională de trei ani în dosarul Ferma Băneasa

Paul de România a cerut justiției franceze să nu-l extrădeze în România. Este dat în urmărire internațională de trei ani în dosarul Ferma Băneasa
Sursa foto: Wikipedia

Paul de România a cerut instanței franceze să nu-l extrădeze în România pentru a ispăși o pedeapsă pentru implicarea sa într-o escrocherie evaluată la 120 de milioane de lire sterline, potrivit daily mail.

Autoproclamatul „Paul al României” a primit o lovitură dură în urma mandatului de extrădare în 2020, după ce a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru rolul său în vânzarea ilegală a proprietăților confiscate de la familia regală în perioada comunistă a României.

„Regele Paul”, în vârstă de 75 de ani, a susținut că a fost îndreptățit să preia pământuri la care avea dreptul în calitate de moștenitor al lui Carol al II-lea al României. Luptând să nu fie extrădat înapoi la București, el a spus Curții de Apel din Paris: „Nu am făcut nimic ilegal sau rău. Am încredere în Franța că mă va scoate din acest coșmar.

Instanța franceză și-a amânat decizia miercuri și acum se va pronunța asupra cazului pe 29 noiembrie.

Paul – care are naționalitate britanică, română și franceză – se numără printre cele 18 persoane condamnate pentru scheme, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz.

Apărându-l pe Paul în Franța, avocatul Laurent Pasquet-Marinacce a spus că acțiunea în justiție este „imposibilă de separat de ceea ce reprezintă (Paul) pentru statul român, în lumina istoriei sale”.

Pasquet-Marinacce a subliniat decizia Interpolului din 30 martie de a retrage o notificare de urmărire împotriva lui Steinmetz în același caz din cauza „preocupărilor politice grave”.

Paul a devenit fugar internațional în 2020, după ce i-a fost emis un mandat internațional de arestare, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție a României de a-l urmări pentru cazul „Fermă Băneasa”.

El a fost acuzat că a lucrat cu oameni de afaceri români și israelieni pentru a „recupera” proprietăți foarte scumpe din afara capitalei București, printre care părți din Ferma Regală Băneasa (28,6 hectare) și Pădurea Snagov (47 de hectare).

El a vândut apoi terenurile unei companii controlate de magnatul diamantelor Beny Steinmetz în 2006, ceea ce procurorii au spus că nu are dreptul să o facă. Aceștia au menționat că a fost recunoscut drept unul dintre moștenitorii legitimi ai lui Carol al II-lea de către Curtea Supremă de Justiție a României abia în 2012.

Steinmetz și Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, amândoi au primit șapte ani pentru implicarea lor în schemă, care s-a estimat că a costat 145.398.569 de euro daune.

Procurorii au susținut că Steinmetz i-a transferat lui Paul patru milioane de euro pentru a fi folosiți la achiziționarea proprietății, se pare că în schimbul cedării pretenției sale asupra pământurilor regale și asigurării sprijinului presei.

Bunicul lui Paul, Carol al II-lea, a fost penultimul rege al României înainte ca monarhia să fie răsturnată de forțele sovietice de ocupare în 1947.

Tatăl lui Paul a fost recunoscut fiul lui Carol în Portugalia în 1955 și în Franța în 1963, dar legătura a fost recunoscută de România abia în 2012.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`