Patru veterani de război, decoraţi pentru meritele deosebite de către Primăria Generală (FOTO)
Patru veterani de război au fost decoraţi pentru meritele deosebite de către Primăria Generală, în contextul Unirii Principatelor Române. Poveşti de viaţă, experienţe inedite care te lasă fără suflare au fost spuse de foştii soldaţi într-o sală pregătită special pentru eveniment. Nu au lipsit muzica militară, trofeele şi oameni importanţi din Ministerul Apărării.
Cu prilejul sarbatoririi Unirii Principatelor Romane, Primarul General, Gabriela Firea, a oferit marți, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul de Artă Populară "Dr. Nicolae Minovici", diplome de excelență și distincții pentru patru veterani de război, care anul acesta vor împlini venerabilă vârsta de 100 de ani.
"În anul Centenarului, mă bucur că pot oferi un modest simbol al aprecierii şi recunoştinţei noastre unor oameni minunaţi, unor eroi. Sunt oameni pentru care România a însemnat şi înseamnă totul, care şi-au demonstrat iubirea de ţară cu prisosinţă, pe câmpul de luptă, dar şi în anii care au urmat. Profesia de militar este o profesie de credinţă şi de curaj, o profesie în care dai totul. Aceşti eroi ştiu foarte bine înţelesul cuvântului JERTFĂ. Pentru că nu ar fi ezitat niciun moment, dacă România ar fi avut nevoie, să-şi dea viaţa pentru țara lor. Aceşti 4 domni, născuţi în 1918, anul când se încheia primul Război Mondial, iar visul românilor de a realiza Marea Unire a Principatelor prindea viaţă, au fost pe frontul celei de-a doua Conflagraţii Mondiale şi au dat tot ce aveau mai bun pentru România. S-au întors acasă decoraţi pentru faptele lor de arme. Pentru că suntem datori să ne arătăm recunoștința față de eroii neamului, am decis ca în cadrul Centrului de seniori al Municipiului București să fie înființat un serviciu dedicat care se va ocupa de problemele veteranilor de război bucureșteni și care va colabora îndeaproape cu Asociația Naționala a Veteranilor de Război şi cu Ministerul Apărării, astfel încât eroii noștri seniori să aibă parte de respectul și ajutorul cuvenit", a declarat primarul Gabriela Firea.
La rândul său, secretarul de stat MApN, Mircea Dușa, a salutat omagierea veteranilor de război în anul centenar.
"Suntem foarte fericiți atunci când instituțiile statului sau alte entități organizează chiar în anul Centenarului activități prin care omagiază veteranii de război. În acest an, Primăria Generală a Capitalei, împreună cu Ministerul Apărării Naționale va organiza mai multe activități care să evoce importanța Marii Uniri, dar și aprecierea pentru militarii români care, începand cu anul 1877, de la Războiul de Independență, continuând cu Primul și Al Doilea Război Mondial și-au pus viața în pericol pentru ca România să fie astăzi în granițele ei, să fie ceea ce este. Vreau să îi mulțumesc doamnei Primar General, Gabriela Firea, pentru inițiativa de astăzi, prin care avem prilejul să omagiem 4 veterani de război care împlinesc astăzi 100 de ani. Le doresc tuturor veteranilor de război multă sănătate și la mulți ani!", a spus Mircea Dușa.
La eveniment au participat și secretarul de stat Nicolae Nasta, șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, secretarul de stat MApN Florin Vlădică, precum și alți reprezentanți ai MapN.
DATELE BIOGRAFICE ALE CELOR PATRU VETERANI DE RĂZBOI
COLONEL (RTR.) GHIAȚĂ I. VASILE:
DATA NAȘTERII: 16.08.1918
– Studii: Academia de Studii Economice
– Academia Militară-curs academic superior
– Activitate profesională: ofițer activ (18.10.1954-10.03.1972)
– Decorație: Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”
– Participare pe front: 05.07.1941-01.12.1941 si 23.03.1944-25.09.1944 cu Regimentul 1 Căi Ferate
LOCOTENENT (RTR.) LUNGU CONSTANTIN
– Data nașterii: 24.04.1918
– Activitate profesională: șofer
– Decorație: Medalia ”Bărbăție și Credință”
– Participare pe front: 01.08.1941-01.02.1944 si 01.10.1944-09.05.1945 Cu Divizia 19 Infanterie
COLONEL (RTR.) IONESCU NICOLAE
– Data nașterii: 10.12.1918
– Decorații: – Ordinul ”Coroana României”
– Ordinul ”Steaua României”
– Studii: Facultatea de chimie
– Participare pe front: 1944 în Campania de Vest (Ungaria, Cehia)
SUBLOCOTENENT (RTR.) NICA ȘTEFAN
– Data nașterii:14.10.1918
– Decorație: Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”
– Participare pe front:1941 la Odessa cu Regimentul 2 Cernavodă. A fost rănit de două ori.