Parchetul European (EPPO) a trimis în judecată patru români pentru fraudă şi fals în înscrisuri. Ei sunt acuzați că au depus documente false şi inexacte la Agenţia Română pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru a se încadra în criteriile unui program și a primi finanțare europeană.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul București. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la șapte ani de închisoare pentru fraudă de subvenţii şi încă trei ani pentru fals în acte oficiale şi înscrisuri private.
Potrivit unui comunicat EPPO citat de Agerpres, cei patru români au încercat să obțină 120.000 euro (584.196 lei) din fondurile UE nerambursabile ce vizează sprijinirea tinerilor fermieri care locuiesc în străinătate, pentru a-i ajuta să revină la muncă în sectorul agricol din România.
Pentru a primi banii, ei trebuiau să demonstreze că au avut un loc de muncă în agricultură, veterinar, sectorul agroalimentar sau în economia agrară, în afara graniţelor României, de cel puţin trei luni, în cei doi ani anteriori depunerea cererii.
Ei nu îndeplineau acest criteriu, așa că au depus documente false şi inexacte la Agenţia Română pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), inclusiv contracte de muncă temporară încheiate cu o firmă spaniolă în mai 2020.
Cei patru au reușit astfel să obțină 90.000 de euro (438.147 lei) din fondurile UE.
Numai că, în urma consultării cu Biroul EPPO din Madrid, procurorii au stabilit că documentele erau false. Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a iniţiat o procedură de îngheţare a averilor inculpaţilor.
Cei patru români riscă riscă până la șapte ani de închisoare pentru fraudă de subvenţii şi încă trei ani pentru fals în acte oficiale şi înscrisuri private.