Patru cazuri de malarie la români care au călătorit recent în Zanzibar. Din noiembrie au fost înregistrate 11 cazuri

Publicat: 30 01. 2024, 14:25
Actualizat: 30 01. 2024, 15:44
Sursa foto: Freepik

În ultima lună au fost înregistrate, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, patru cazuri de persoane infectate cu malarie la cetăţeni români care au călătorit în Zanzibar. Mai mult, în ultimele 3 luni, au fost înregistrate 11 cazuri de malarie în România.

Ce spun specialiștii

„Reprezentanţii Societăţii Române de Boli Tropicale şi Medicina Călătoriei, precum şi ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” atrag atenţia asupra importanţei realizării tratamentului profilactic împotriva malariei, precum şi a altor boli specifice, atunci când sunt programate călătorii în zone endemice. În ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” s-au înregistrat patru cazuri de malarie severă, la pacienţi care au călătorit recent în Zanzibar”, informează un comunicat remis presei, citat de Agerpres.

Astfel, specialiştii lansează un apel către publicul larg. Aceștia subliniază importanţa informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice.

Totodată, agenţiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiştii către cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei, pentru a obţine informaţiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

„Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, potrivit comunicatului de presă.

În ultimele 3 luni, 11 cazuri de malarie în România

Mai mult, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie, conform Ministerului Sănătății.

„Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Instituția recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Care sunt simptomele malariei

Semnele şi simptomele malariei includ: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări.

Diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate, conform specialiștilor.

„Este esenţial ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniţia rapid tratamentul specific”, susţin specialiştii, conform sursei citate.

Mai mult, specialiştii avertizează că întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar şi la deces.

Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.