Patru bărbați suspectați că ar fi distribuit ilegal conținut pe internet au fost duși la audieri. Ar fi piratat transmisiuni ale posturilor de televiziune și alte platformelor de streaming

Publicat: 24 09. 2024, 23:10
Foto: Pixabay.

Patru bărbați din Vâlcea au fost duși la audieri marți pentru că ar deține o afacere ce se ocupa cu distribuirea ilegală pe internet a transmisiunilor în direct, atât ale posturile de televiziune, cât și ale platformelor video.

Rețeaua condusă de cei patru indivizi avea sediul în Vâlcea, regiune cunoscută pentru rata crescută de criminalitate cibernetică în anii ’90, conform Știrile Protv.

În urma perchezițiile care au avut loc la domiciliile suspecților, polițistii au găsit 50.000 de euro, bani obținuți de pe urma afacerii ilegale pe care o dețineau.

„Din anul 2022 până în prezent ar fi pus la dispoziția publicului larg, prin intermediul unui site, lista de programe difuzate în România. În schimbul acestui serviciu percepeau diferite sume de bani iar prejudicul în cauză se ridică la 120.000 de euro”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al IGPR, pentru Știrile pro Tv.

Legea care sancționează distribuția fără drept a conținutului purtător de drepturi de autor

În România, o persoană care distribuie ilegal, fără consimțământ, un produs care are drepturi de autor, fie că este vorba despre un film, o emisiune sau un spectacol, riscă să primească pedeapsa cu închisoarea pentru o perioadă de la 1 la 4 ani.

„În ultimul timp infracționalitatea în ceea ce privește drepturile de autor a crescut foarte mult. E foarte greu să găsești paginile unde se face streamingul acesta ilegal”, a declarat Pătrăuș Darius-Dennis, avocat, pentru Știrile ProTv.

Ce formă capătă lupta împotriva pirateriei în alte state

În alte țări, precum Marea Britanie, anchetatorii vizează și clienții unor astfel de rețele, nu doar pe cei care le dețin.

Tot în Marea Britanie, cinci bărbați au fost condamnați la 11 ani de închisoare, după ce au transmis ilegal meciurile de fotbal din Premier League către mii de oameni.

În Spania, acum patru ani, Poliția a reușit desființarea unei rețele care distribuia ilegal conținut la peste 2 milioane de abonați, de pe tot globul. În perioada de activitate, rețeaua a obținut peste 15 milioane de euro.