Patru asteroizi uriași se îndreaptă spre Pământ. Doi dintre ei sunt de mărimea unui avion

Publicat: 25 10. 2024, 17:08
Actualizat: 25 10. 2024, 17:11
Foto: Captura video YT

Rocile spațiale uriașe care urmează să treacă vineri pe lângă Pământ ar fi capabile să producă adevărate pagube omenirii, dacă s-ar lovi de planeta noastră. Doi dintre cei patru sunt de mărimea unui avion, iar cel mai mare, asteroidul 2002 NV16, măsoară 176 de metri. În cazul în care ar lovi Pământul, ar face-o cu o forță suficient de mare încât să distrugă un întreg oraș.

Însă experții au puține motive să se îngrijoreze din cauza asteroizilor, deoarece aceștia vor trece la o distanță suficient de mare de Pământ, motiv pentru care nici nu vor putea fi văzute cu ochiul liber.

„Oamenii de știință pot calcula orbitele obiectelor apropiate de Pământ cu o precizie ridicată atunci când acestea devin suficient de strălucitoare pentru a fi reperate și astfel știm cu siguranță că niciunul dintre obiectele care trec astăzi pe lângă Pământ nu s-ar putea ciocni cu planeta”, a declarat Finn Burridge, astronom, pentru MailOnline, citat de Mirror.co.uk.

Șapte asteroizi vor trece astăzi pe lângă Pământ, la un interval destul de scurt unul față de celălalt, însă 4 dintre ei au fost clasificați de NASA „potențial periculoși” și sunt urmăriți îndeaproape de specialiști, pentru a se asigura că nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

El a adăugat: „Ziua de astăzi este neobișnuită prin faptul că avem șapte asteroizi, toți făcând o apropiere într-o scară de timp mică, dar există aproape întotdeauna un asteroid care rătăcește undeva în apropierea Pământului”, a mai explicat Finn Burridge, astronom.

Asteroidul care a ajuns cel mai aproape de Pământ

2015 HM1 a fost primul dintre asteroizi care a trecut pe lângă Pământ, apropiindu-se la mai puțin de 5,4 milioane de kilometri. De asemenea, a fost cel mai mic dintre asteroizi, măsurând doar 30 de metri în diametru.

Asteroidul 2024 TP17, cu un diametru de aproape 52 de metri, a ajuns cel mai aproape de Pământ în această dimineață. În ciuda dimensiunilor care nu par alarmante, dacă ar lovi vreodată Pământul, asteroidul ar fi unul dintre cele mai mari care au lovit vreodată planeta.

Specialiștii monitorizează permanent spațiul pentru identificarea unor posibile pericole

Atât NASA, cât și Agenția Spațială Europeană (ESA) continuă să monitorizeze asteroizii pentru a vedea dacă vreunul poate deveni o amenințare majoră pentru viața pe Pământ. Biroul de apărare planetară al ESA efectuează observații regulate pentru a găsi „roci spațiale riscante”.

Cei patru asteroizi au fost observați prima dată în urmă cu patru luni și vor traversa pe lângă Pământ într-un interval de 12 ore.