Patru asociații ale elevilor contestă scenariile privind începerea noului an școlar: ”Cine își asumă responsabilitatea atunci când numărul de cazuri de COVID-19 va exploda în școli și licee?”

Patru asociații ale elevilor contestă scenariile privind începerea noului an școlar: ”Cine își asumă responsabilitatea atunci când numărul de cazuri de COVID-19 va exploda în școli și licee?”

Şcoala începe pe 14 septembrie cu majoritatea elevilor în clasă, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, care a prezentat trei scenarii care se vor aplica la nivel zonal în funcție de numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Patru asociații ale elevilor contestă însă măsurile anunțate de șeful statului. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au transmis, printr-un comunicat de presă, că atât elevii, cât și personalul din cadul unităților de învățământ ar fi puși în pericol în cazul aplicării scenariului conform căruia școlile se închid în cazul în care media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori. Ținând cont de rapiditatea cu care se răspândește noul coronavirusîn comunitate, o astfel de hotărâre ar putea fi luată când este prea târziu.

Elevii nu văd cu ochi buni soluțiile privind redeschiderea școlilor în contextul epidemiei de coronavirus

”Cine își asumă responsabilitatea atunci când numărul de cazuri va exploda în școli și licee? (…) Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii și tot personalul unităţilor de învăţământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeste în comunitate.

Mai mult, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice din localitatea respectivă și nu va permite închiderea propriu-zisă a unităţilor de învăţământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învăţământ”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții asociațiilor de elevi.

În acest context, Andreea-Sabina Spătariu, președinta AEC, atrage atenția asupra faptului că, în Constanța, de exemplu, s-ar putea ajunge la suspendarea cursurilor în momentul în care ar fi înregistrate 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile.

„Atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat”, a transmis reprezentanta elevilor constănțeni.

Cele trei scenarii anunțate de președintele Klaus Iohannis pentru reluarea cursurilor

Președintele Klaus Iohannis a explicat, în conferința de presă pe care a susținut-o miercuri seară care sunt cele trei scenarii avute în vedere de autorități în perspectiva începerii noului an școlar.

”Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile nu doar pentru școli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.

Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul „galben”, între unu şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, „roșu,” când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă”, a declarat șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)