EXCLUSIV ONLINE // Federația Serviciilor de Securitate, despre cum obțin unele firme de pază avizul de la SRI: „Dacă o iau pe bunică-mea și o pun administrator, trebuie să o verifice și vă dați seama că iese curată”

EXCLUSIV ONLINE // Federația Serviciilor de Securitate, despre cum obțin unele firme de pază avizul de la SRI: Dacă o iau pe bunică-mea și o pun administrator, trebuie să o verifice și vă dați seama că iese curată
Foto: Olt Alert.ro

EXCLUSIV ONLINE // Remus Rădoi zis „Codiță”, controversatul om de afaceri din Caracal, a reușit de-a lungul timpului să câștige mai multe contracte cu statul pentru servicii de pază și protecție. Deși, oficial, acesta nu apare în acte, firmele controlate de el participă la licitații cu statul și obțin contracte impresionante financiar. Situația pare de cascadorii râsului, având în vedere că pentru funcționarea unei firme de pază și protecție este nevoie de avizul SRI, care trebuie să îl verifice pe administratorul societății. Adminsitrator care, cum e cazul firmelor din Caracal, este doar un interpus fără nicio legătură cu afacerea.

Printre clienții firmelor lui Rădoi s-au numărat Ministerul Afacerilor Externe, CE Oltenia, Academia Română, primăria Caracal, CFR Slatina etc. Cum a fost posibil acest lucru? Iată ce spune un reprezentant al Federației Serviciilor de Securitate, pentru B1.ro.

Totul se obține simplu, prin licitație. Avizul SRI îl ia administratorul, licența se primește pe societate și administratorul este verificat. Și eu sunt administrator și am fost verificat de mai multe ori, de fiecare dată și la relicențiere din trei în trei ani sau la licențiere. El nefiind administrator, nu are nevoie. Cerințele pentru administrator țin de conduită, există o verificare făcută de poliția locală și există o verificare făcută de SRI, aviziul vine fie aviz pozitiv, fie aviz negativ, SRI-ul nu dă explicații, pur și simplu primești aviz negativ dacă așa consideră SRI-ul.

Dacă o iau pe bunică-mea care stă la țară și nu a făcut în viața ei nimic și o pun administrator, trebuie să o verifice și vă dați seama că iese curată sută la sută. Cum de cineva care conduce societatea de fapt nu e chiar administrator? În mod normal lucrurile acestea cei de la poliție ar trebui să le verifice cât de cât. Normal ar fi să se verifice, normal ar fi inclusiv managerii zonali sau directorii zonali să fie verificați. De ce pentru paznici trebuie să se ducă la poliție și dacă au cazier nu pot fi paznici? Legal, practic nu e singura societate, dacă mergeți acum în București și luați spitale, ITM și luați firmele de acolo și le căutați o să vedeți aceeași situație. „ a declarat pentru B1.ro Constantin Iordache membru al Federației Serviciilor de Securitate.

Jurnaliștii cotidianului Libertatea au prezentat recent cine este unul din bărbații care administrează în acte una din firmele lui Remus Rădoi.

Administratorul Dumitru Țîrnă a fost surprins pe o bicicletă bătrânească, încălțat cu papuci de gumă în timp ce mergea spre job și susține că este angajat pe post de paznic la o altă firmă decât la cea la care este patron în acte. Explicația dată de bătrânul de 60 de ani este aceea că cei doi fii ai săi ar lucra la firmele de pază unde este el trecut ca administrator.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`