Patronii stației GPL de la Crevedia rămân în arest preventiv
Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul Bucureşti le-a respins, joi, cererea de a fi cercetați în libertate, sub control judiciar sau în arest la domiciliu.
„Dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţi… cercetaţi sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru… pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 06.10.2023 şi până la data de 04.11.2023, inclusiv… Respinge cererile inculpaţilor, formulate prin apărători aleşi, de respingere a propunerii de prelungire şi de înlocuire a măsurii arestării preventive, ca neîntemeiate“, se arată în soluția instanței.
Parchetul General a cerut prelungirea arestului preventiv pentru patronii firmei Flagas de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă. Aceștia sunt cercetați pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Comunicatul Parchetului General:
În continuarea comunicatelor de presă din datele de 27 august 2023, 5 septembrie 2023 și 6 septembrie 2023, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:
În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a solicitat prelungirea măsurii arestării preventive față de doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 6 octombrie 2023 până la 4 noiembrie 2023.
În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive s-au reținut următoarele:
Inculpații, în decursul unei perioade de timp de cel puțin 3 ani, au promovat în cadrul societății, în mod sistematic, o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități.
Faptele menționate au avut următoarele consecințe: decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a 56 persoane, 6 case distruse total, 83 case distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor, aflate pe o rază de aprox. 1.5 km.
Din cercetările efectuate rezultă că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 158 de persoane.
Până în acest moment, au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 90 de persoane care au suferit vătămări fizice, materiale și/sau morale în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale. Dintre acestea, 81 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 8.510.000 euro și 371.300 lei.
Propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive a fost înaintată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 București.