Peste 200 de bănci şi 100 de coşuri de gunoi vopsite în culorile drapelului naţional au fost montate pe uliţele comunei botoşănene Leorda. Primarul a dorit în acest fel să nu provoace tensiuni politice, potrivit adevarul.ro.
Mai mult, chiar și unele dintre staţiile de maxi-taxi din localitate au fost, de asemenea, vopsite în culorile drapelului.
„Putem spune că ne iubim ţara într-un mod aparte. Iar băncile noastre patriotice sunt dovada“, spune mândru Ioan Vacarcică, un sătean din Leorda.
Edilul comunei, Ştefan Dulgheru, a declarat inițial că a vrut să facă aceste bănci în special pentru confortul localnicilor în vârstă.
„Sunt mulţi bătrâni, care mai iau şi ei aer şi le place să stea aşa la poartă. Am vrut să le venim în ajutor. Aşa a pornit totul“, spune Dulgheru.
Primăria era indecisă în privința folosirii culorilor pentru bănci, primarul precizând că, în general, culorile clasice şi foarte cunoscute sunt folosite de partidele politice, motiv pentru care s-a gândit că tricolorul va fi suficient de neutru, încât şefii primăriei să nu poată fi acuzaţi că fac propagandă politică.
„Acuma toate partidele politice au o culoare. Am zis să nu supăr pe nimeni, să nu ofer prilej de discuţii, să zică că dacă-s albastre sau galbene sunt PNL, dacă îi roşie este PSD, galben nu ştiu ce partid şi aşa mai departe. Nu am vrut să fie ceva cu conotaţie politică. Aşa că am ales tricolorul. Reprezintă naţiunea şi patria noastră şi atât“, spune primarul.
„Sunt foarte mulţi oameni, în special mai în vârstă, care sunt ataşaţi de tricolor şi de valorile naţionale. Sunt veterani de război, dar şi oameni care chiar ţin la acest simbol. Şi am zis să le facem o bucurie. Este chiar un bătrân de 94 de ani care a făcut războiul, a stat închis şi în lagăr şi spunea că poate până moare apucă să stea şi el pe o bancă tricoloră. Şi i-am dus una în faţa porţii. Apoi tineretul ăsta care nu mai înţelege şi respectă valoarea simbolurilor naţionale, trebuie educat să respecte tricolorul“, adaugă primarul Dulgheru.
Pentru băncile și coşurile tricolore au fost făcute cu cheltuieli minime, de către oamenii din sat. „Pentru confecţionatul băncilor, al coşurilor de gunoi, dar şi pentru amplasarea lor, am cheltuit bani doar pe nişte materiale. În total – 90 de lei am dat pe materiale. În rest, au fost oamenii noştrii cei care le-au făcut“, spune primarul din Leorda.