Patriarhia Română se dezice de intenția lui ÎPS Teodosie de a chema credincioșii la biserică pentru a primi Lumina Sfântă: „Adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în noaptea de Paști”
Patriarhia Română se dezice de inițiativaArhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii sunt chemați la biserică pentru a primi Lumina Sfântă, așa cum ar fi făcut cu ocazia slujbei de Paști. Potrivit unui comunicat de presă, Patriarhia Română precizează căadevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști, când Lumina Sfântă a ajuns la mulți români, în ciuda restricțiilor impuse de autorități.
„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.
Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.
Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, se arată în comunicatul de presă.
Arhiepiscopul Teodosie va repeta slujba de Paște
Reacția Patriarhiei are loc în contextul în care, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că în bisericile și în mănăstirile sale, în noaptea de 26 spre 27 mai, se va desfășura slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va fi împărțită lumina sfântă. Astfel, deși a trecut o lună de când a avut loc Paștele ortodox, credincioșii sunt chemați să vină la biserică și să ia lumină, așa cum ar fi făcut dacă ar fi avut voie în Noaptea de Înviere.
”Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.
Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a dispus un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai.
BORs-adelimitatde Teodosie, după ce a împărtășit credincioșii din același potir
Nu este prima dată când Patriarhia Română se dezice de gesturile ÎPS Teodosie. Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat de acesta după ce a împărtășit pe treptele din faţa Catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, mai mulți copii cu aceeași lingurăță și din același potir, ceea ce încalcă atât regulile impuse de autorități, cât și pe cele stabilite de BOR.
„Opțiunea pe care a făcut-o ieri IPS Teodosie îi aparține într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred ca respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toți. E adevărat că s-au împărtășit foarte puține persoane ieri. Nu este vorba de un pericol în legătura cu împărtășirea. Acesta e un lucru clar.
Însă dincolo de asta, cred că trebuie să ne orientăm cu toții respectuos față de niște reguli pe care am decis să le respectăm împreună”, este mesajul transmis de Patriarhie.