Patriarhia Română, prima reacție după introducerea educației sexuale în școli: ‘Încadrarea obligatorie a elevilor în aceste programe, atentat asupra inocenţei copiilor’
Patriarhia Română a reacționat într-un comunicat de presă față de intrarea în vigoare a legii care prevede obligativitatea ca în unitățile școlare să fie organizate, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Patriarhia nu este de acord, afirmând că programele de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor.
Patriarhia Română militează pentru caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață
Patriarhia Română mai spune că obligația participării la orele de educație sexuală ar putea impiedica dezvoltarea firească a copiilor, ‘marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață’.
Totodată, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române mai afirmă că ”identitatea şi viaţa persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală”, iar viaţa are şi o dimensiune spirituală.
Pentru a-și susține poziția, BOR dă exemplu studii realizate în mai multe țări, care arată că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social.
“Spre exemplu, analiza intitulatăRe-examinarea dovezilor: Educaţia sexualăcompletăînşcoliîn Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, deInstitutul pentru Cercetareşi Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizaţie independentă cu peste 25 de ani de experienţă în evaluarea programelor de acest tip, arată căprogramele de educaţie sexualăînşcolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creşterea ratei sarcinilor la adolescenţă, la reducerea vârstei debutului sexual, precum şi la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educaţie””, afirmăPatriarhia Română în comunicatul transmis de basilica.ro.
Alte argumente ale BOR împotriva predării educației sexuale în școli
Un alt argument al Patriarhiei Române este acela că numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie.
”Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului. (…) Viaţa are şi o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieţii umane”, spune Patriarhia Română.
De asemenea, subliniază şi că planurile-cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, nu prin lege adoptată de Parlamentul României.
”În unele state ale Uniunii Europene, educaţia sexuală este organizată în cadrul altor discipline şcolare, iar în altele, ca disciplină distinctă, neavând caracter obligatoriu. În România, studierea temelor specifice educaţiei pentru viaţă şi sănătate se realizează în cadrul disciplinei şcolare obligatorii Consiliere şi dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învăţământul gimnazial. De asemenea, în sistemul public de învăţământ românesc există deja discipline opţionale, ofertate la nivel naţional, care abordează aspecte privind educaţia pentru viaţă: Educaţie pentru sănătate; Pregătiţi pentru viaţă. Educaţie pentru viaţă şi comunitate; Adolescenţă şi autocunoaştere; Mai întâi caracterul”, explică Patriarhia.
Reacţia instituţie vine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial aLegii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii