Foto/Video. Cum și-au petrecut românii ortodocși Paștele în carantină

Publicat: 19 04. 2020, 10:29

Milioane de români creștin ortodocși au marcat Învierea Domnului, sâmbătă noapte, în condițiile speciale provocate de restricțiile specifice pandemiei de COVID-19. Deși altădată străzile erau pline de credincioși ce mergeau la biserică să celebreze cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, de această dată ele au fost pustii, la fel cum au fost și lăcașurile de cult, unde figurile clericale ale ortodoxiei românești au ținut slujbele fără enoriași. Totuși, evenimentele de la Catedrala Patriarhală și din alte zone ale țării au fost transmise de media, iar Lumina Sfântă a fost adusă de voluntari la casele oamenilor, la fel cum s-a întâmplat și cu Sfintele Paști, astfel că în pofida măsurilor de carantină, Paștele ortodox nu a trecut neboservat. Ba mai mult, poate că situația deosebită din acest an – deși una tristă – l-a făcut și mai special.

Românii creștin ortodocși și-au petrecut Paștele în carantină

„Și astăzi, când oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște, Hristos Cel Înviat din morți se întâlnește tainic cu noi, pe drumul vieții noastre sau în casele noastre și mai ales în casa sufletului nostru, și ne spune, «nu vă temeți, bucurați-vă!». Pace vouă!”, a fost mesajul Patriarhului Daniel.

Bineînțeles, Paștele în vremea pandemiei a produs și o serie de momente emoționante, cu români ieșind la geamurile caselor să-și mărturisească credința, în speranța că situația provocată de criza coronavirus va fi depășită cât mai repede.

„Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, cu tot ceea ce în aceste zile ne împresoară, neliniștește, ne pune pe gânduri, ne crează o stare de incertitudine pentru prezentul și viitorul nostru”, a mai ad[ugat Patriarhul Daniel, potrivit Basilica.

La final, Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu să le dăruiască „sănătate celor bolnavi, răbdare și pricepere tuturor medicilor și întregului personal medical, consolare celor îndoliați și odihnă sufletelor decedați”. I-a amintit, de asemenea, pe preoții și voluntarii care au avut o activitate intensă în condițiile de criză și pe toți cei care lucrează spre binele poporului român.

Tuturor celor aflați în case din cauza pandemiei, Patriarhul Daniel le-a transmis „Sărbători de Paște cu sănătate și pace, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Paștele catolic, marcat și el de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19

Înainte de Paștele ortodox, Înveierea Domnului a fost sărbătorită, în 12 aprilie, de credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici. Cum cea mai mare sărbătoare a creștinătății s-a desfășurat, în 2020, sub regimul aspru de restricții care a marcat mai tot spațiul euroatlantic, inclusiv România, Paștele catolic a oferit și el o serie de imagini greu de conceput în alți ani, dar perfect rezonabile cu pandemia de COVID-19: biserici goale, figuri clericale de toate rangurile slujind fără enoriași și creștini care, în loc să ia cu asalt străzile și lăcașurile de cult precum o făceau altădată, și-au îndreptat gândurile către providență din intimitatea propriilor case.

Papa Francisc, poate cea mai importantă figură pământeană a catolicismului de pretutindeni, a fost și el protagonistul unor scene impresionante, cu ocazia Paștelui. „Urmașul Sfântului Petru” a slujit aproape singur în imensa și impunătoarea Bazilică de la Vatican. Chiar și Piața San Pietro, altădată plină până la refuz de pelerini veniți din toată lumea, a fost goală în acest an.

„Să fim solitari și solidari. Mesajul de speranță nu trebuie limitat la spațiile noastre sacre. Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat. Dreptul la speranță. Mormântul este locul în care cine intră nu mai iese. Însă Isus a ieșit pentru noi, a Înviat pentru noi, pentru a aduce viață acolo unde era moarte, pentru a începe o poveste de viață nouă acolo unde fusese pusă o piatră deasupra. El, care a dat la o parte piatra de la intrarea în mormânt, poate îndepărta bolovanii care ne închid inima. Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj! Cu Dumnezeu, nimic nu e pierdut.Curaj! Ridică-te! Isus te cheamă. Să reducem la tăcere strigătele morții! Gata cu războaiele! Să înceteze producția și comerțul cu armament, pentru că avem nevoie de pâine, nu de arme. Să înceteze avorturile, care ucid vieți nevinovate. Să se deschidă inimile celor care au, pentru a umple mâinile goale ale celor care sunt lipsiți de cele necesare”, a fost mesajul Papei Francisc, care a încercat să ridice moralul credincioșilor.

Papa Francisc și Vigilia Pascală

Paștele catolic din acest an – cel puțin cel de la Vatican – a înregistrat și alte modificări de ordin tehnic. S-au scurtat anumite părți din liturghie și, mai mult decât atât, pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, venerat pentru că a pus capăt ciumei în secolul al XVI-lea. Totuși, această cruce a mai fost văzută și cu alte ocazii recente. Evenimentul a fost transmis online și urmărit de peste 1 miliard de oameni din toată lumea.

Papa Francisc, protagonistul unor imagini memorabile, în Vinerea Mare a catolicilor

De altfel, tot Papa Francisc avea să ofere una dintre cele mai emoționante momente pentru creștini, de la debutul pandemiei de COVID-19. Când catolicii au sărbătorit Vinerea Mare, Suveranul Pontif a condus procesiunea Calea Crucii într-o Piață San Pietro pur și simplu goală. Zecile de mii de credincioși, care împânzeau inima Vaticanului altădată, au lipsit acum cu desăvârșire, pe fondul restricțiilor de carantină.

Papa Francisc într-o Piață San Pietro aproape pustie, în Vinerea Mare

Singura companie pe care a avut-o Papa Francisc au fost un grup de cinci deținuți de la o închisoare din Padova și tot atâția medici și infirmere de la Vatican. În plus, pandemia de COVID-19 a generat și amânarea celebrului ritual al spălării picioarelor.

Creștinii din România, ortodocși și catolici deopotrivă, au sărbătorit Paștele în plină stare de urgență

România este și ea practic în carantină, în condițiile în care se află sub un regim de restricții impus prin ordonanțele militare cu care Guvernul Orban a încercat să limiteze răspândirea COVID-19 și să prevină anumite probleme specifice situației. Totul se întâmplă într-o stare de urgență instituită pe întreg teritoriul țării, care începuse la jumătatea lui martie și trebuia să se termine 30 de zile mai târziu, dar care a fost prelungită până la jumătatea lui mai, marți, printr-un decret emis de președintele Klaus Iohannis.

„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei COVID-19.În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cucoronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert.Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu Guvernul Orban și cu specialiștii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți și produce efecte pozitive în plafonarea curbei infecțiilor”, declara șeful statului marți, când a emis decretul de prelungire a stării de urgență.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.