Paște 2021. Cele mai delicioase 5 rețete de pască
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2021/04/366412/505776.jpg)
Duminică, 02 mai, ortodocșii sărbătoresc Paștele. Pasca este desertul specific acestei zile. Obiceiul de Paște de a mânca miel și pască este legat de ritualul pascal evreiesc.
În datina ebraică, mielul se mănâncă ritual cu azimă (pâine nedospita) și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană. La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima este reprezentată de pască. Pentru creștini, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații: Mielul este Iisus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.
Care sunt cele mai delicioase 5 rețete de Pască
Așadar, iată 5 rețete care să vă inspire pentru pregatirea acestui preparat:
Rețeta tradițională de Pască
Ingrediente pentru aluat: 1/2 kg făină; 150 g zahăr; 250 ml lapte; un cubuleț drojdie; 200 ml ulei; 2 galbenușuri; un praf sare și esențe după gust.
Ingrediente pentru umplutură: un kg brânză de vaci; 150 g stafide; 5 ouă; 200 g zahăr tos; 60 g unt; 3-4 linguri griș și coajă rasă de lamâie.
Ingrediente pentru uns: un ou.
Mod de preparare: Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie. Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace.
Pască fără aluat
Ingrediente: 4 ouă medii; 80 grame îndulcitor praf; 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi); 50 grame amidon de porumb; 500 grame de branza de vaci degresată; 25 de grame de gluten; coajă rasă de la o lămâie mare; 1/2 plic praf de copt; esență de vanilie și esență de lămâie.
Mod de preparare: Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul. Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern. Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine. Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Pască cu brânză și smântână
Ingrediente pentru aluat: 300 g faină; 25 g drojdie; 20 g zahăr; 30 ml ulei; 2 bucati gălbenuşuri; 150 ml lapte călduţ; 1 praf sare și 1 lingură de coajă rasa de la jumătate de lamâie.
Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză grasă; 300 ml smântână grasă; 4 bucăți ouă; 4 linguri de griş; 100 g zahăr; 1 cească coajă şi zeamă de la o lămâie; 1 plic de zahăr vanilat; 1/2 fiola de esenţă de rom și 1 cească de stafide.
Mod de preparare: Pentru aluat: se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de faină şi se lasă la cald până creşte bine maiaua. Făina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarnă maiaua, se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se framântă bine aluatul, pâna devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Din aluat se opreşte o bucățică din care se modelează crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii.
Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna şi se mixează cu blederul de mâna pentru a scapa de cocoloaşele de brânza. Astfel se obţine o cremă spumoasă, în care se adaugă şi restul ingredientelor şi se omogenizează. Crema de brânză obşinută se toarnă peste aluatul din tavă, care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.
Pască cu brânză dulce
Ingrediente: 200 g zahăr; 200 g unt; 25 g drojdie; coaja de lămâie şi portocală; 1 kg brânză de vaci; 2 linguri smântână; 2 linguri făină; 4 ouă; 250 g zahăr; 200 g stafide; 2 pliculete zahăr vanilat; 1 praf sare; 60 ml lapte și 300 g făină.
Mod de preparare: Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă.
Pască cu ciocolată
Ingrediente pentru aluat: 250 g făină; 125 g margarină; 1 ou; 65 g zahăr; 1 praf sare și margarină pentru uns forma.
Ingrediente pentru umplutură: 100 g ciocolată de menaj; 2 linguri cacao; 2 linguri făină; 200 ml lapte; 4 ouă; 100 g de margarină și 1 plic de vanilie.
Mod de preparare: Se prepară aluatul din făină, margarină, ou, zahăr şi un praf de sare. Se frământă, apoi se lasă la dospit. Se întinde cu sucitorul o foaie potrivit de groasă şi se întinde în forma de copt specială. Se topeşte ciocolata pe baie de aburi, se adaugă margarina, cacao şi vanilie. Se toarnă laptele treptat şi se amestecă până când compoziţia se îngroaşă. Separat, se bat ouăle, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste ciocolată. Peste aluatul din tavă, se pune hârtie de copt cu boabe de fasole deasupra, pentru a-şi păstra forma. Se dă la cuptor şi se lasă cam 15 minute. După ce este gata, se scoate şi se îndepărtează foaia cu boabele de fasole. Se toarnă umplutura, şi se dă din nou la cuptor, încă 20 de minute. Cu 5 minute înainte de a scoate forma din cuptor, se decorează cu jumătăţi de nuci sau migdale. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.