Parlamentul României nu mai este credibil: “Obsedați de binele propriu, de propria putere și primitivi politic, oamenii aceștia nici măcar nu cred că înțeleg că periclitează democrația”
Parlamentarii au votat, marți, legea pensiilor speciale. Pentru ei, nu pentru românii de rând. Proiectul prevede că aleșii ar putea beneficia de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Senatoarea Cristiana Anghel spune că este normal ca parlamentarii să “primească o recompensare a meritelor lor”, iar deputatul PSD Anghel Stanciu le-a spus colegilor săi că e timpul să-și ia Parlamentul înapoi, făcând referire la la anul 2010, când Emil Boc le-a tăiat salariile şi pensiile.
Și șeful Senatului, Călin Popescu tăriceanu, a pledat pentru majorarea pensiiilor, spunând că parlamentarii ar merita pensiile acestea pentru interdicțiile pe care le au în exercitarea mandatului.
”Pentru ce pensii speciale? Pentru eficiență? Pentru profesionalism? Pentru conștiinciozitate? Pentru dedicația în serviciul public?” se întreabă Ioana Ene Dogioiu într-un articol publicat pe ziare.com.
“Vedeți, potrivit Constituției, suveranitatea poporului se exprimă prin Parlament și prin referendum. Referendumul a fost deja înfrânt prin noua lege electorală. Iată că Parlamentul actionează fățiș împotriva voinței poporului, pentru că nu știu dacă veți găsi 1% din electorat care să aprobe apariția acestor pensii speciale nu numai pentru că sunt privilegii vădite, ci și pentru ca vor fi plătite de la buget, adică din banii poporului care primește pensii strict conform contribuției de-o viață. Asta ar trebui să ne preocupe”, scrie jurnalista.
Ruptura dintre forul care ar trebui să fie expresia suveranității poporului și poporul însuși este uriașă și se vede în toate sondajele de opinie, se vede în prezențele din ce în ce mai mici la vot.
“Parlamentul României nu mai este credibil, nu mai este reprezentativ. Ceea ce este extrem de grav pentru un sistem democratic. Clivajul acesta înseamnă, de fapt, un cui în coșciugul democrației. Dacă mâine ar exista un referendum la care poporul să fie întrebat dacă mai vrea Parlament, mă și tem să mă gândesc la rezultate.
Ruptura aceasta este primul pas spre dictatura.
Obsedați de binele propriu, de propria putere și primitivi politic, oamenii aceștia nici măcar nu cred ca înțeleg ce periclitează și ce pot distruge. Ce efecte devastatoare pot avea aceste gesturi de sfidare. Ce poate urma dupa ce își iau Parlamentul inapoi”, conchide jurnalista.