Parlamentul European va dezbate situația țărilor ce nu respectă statul de drept, chiar în prima sesiune de la preluarea președinției rotative de către România
Parlamentul European ar putea stabili măsuri împotriva statelor membre care nu respectă domnia legii și nu fac eforturi pentru combaterea corupției, chiar în prima sesiune de la preluarea președinției rotative de către România, relatează stirileprotv.ro.
Prima sesiune plenară a Parlamentului comunitar va avea loc, în perioada 14-17 ianuarie, la Strasbourg. Pe agendă se află prioritățile președinției române la Consiliul de miniștri, evaluarea rezultatelor din mandatul similar al Austriei din ultimele șase luni, dar și regulile de înghețare a plăților UE către statele membre care nu respectă independența justiției și nu combat corupția și fraudele fiscale.
În acest context, marți, orele 16:00, va avea loc o dezbatere, în care premierul Viorica Dăncilă va vorbi în fața eurodeputaților despre obiectivele Bucureștiului în mandatul la șefia Consiliului UE. La orele 18:00, premierul român și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, vor susține o conferință de presă comună.
Acestea fiind spuse, miercuri, va avea loc și dezbaterea privind regulile de înghețare a plăților UE către statele membre ce nu respectă domnia legii și nu fac eforturi pentru combaterea corupției, urmând ca un vot în acest sens să fie dat joi.
Publicația citată menționează că, în cazul în care Comisia Europeană, gardianul Tratatelor, stabilește că un stat se află în situația menționată, Executivul comunitar ar putea sugera mai multe măsuri, de la reducerea pre-finanțării și până la suspendarea efectivă a plăților. Într-o astfel de speță, Parlamentul European și Consiliul de miniștri ar trebui să aprobe, la rândul lor, decizia.
Cu toate acestea, scrie aceeași sursă, eurodeputații din comisiile de Buget și Control bugetar au adăugat garanții pentru a se asigura că Guvernele vor continua plățile către beneficiarii finali, chiar și în situația de suspendare a finanțării.