Parlamentul European cere Comisiei Europene să ajute România să-și recupereze tezaurul însușit ilegal de Rusia

Publicat: 13 11. 2024, 10:33
Sursa foto simbol: Pixabay

Parlamentul European solicită Comisiei Europene, printr-o rezoluție deja publicată în Jurnalul Oficial al UE, să ia măsuri pentru a sprijini autoritățile de la București să recupereze tezaurul național al României însușit ilegal de Rusia.

Este vorba despre 91,5 tone de aur fin ale BNR, care nu au fost niciodată returnate de către Rusia. De asemenea, sunt și obiecte culturale, religioase și de arhivă care fac parte din patrimoniul României și care au fost luate de Rusia în 1916 și 1917, în timpul Primului Război Mondial, cu garanția că vor fi restituite integral, ceea ce nu s-a întâmplat.

PE, solicitare către CE privind tezaurul României confiscat de Rusia

Parlamentul European invită Comisia să creeze sinergii concrete cu Banca Națională a României și alte instituții relevante pentru a urmări toate mijloacele diplomatice cu omologii ruși și pentru a căuta soluții ca tezaurul să fie returnat, informează economica.net.

De asemenea, potrivit PE, Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă ar trebui să includă restituirea tezaurului românesc pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic dintre cele două părți.

Parlamentul European, despre conservarea tezaurului național al statelor UE

Totodată, Parlamentul European a invitat Comisia Europeană să extindă domeniul de aplicare al politicilor UE care reglementează protecția bunurilor culturale pentru a include recuperarea bunurilor de patrimoniu național mutate pe timp de război în temeiul acordurilor bilaterale dintre state: „Trebuie acordată o atenție deosebită conservării tezaurului național al statelor membre, astfel cum se prevede în tratatele UE. (…) Realizarea returnării bunurilor culturale și a patrimoniului național al unui stat membru al UE care sunt însușite ilegal de un stat din afara UE necesită un dialog diplomatic substanțial, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale”.

Amintim că, în martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut Rusiei să restituie integral tezaurul României pe care și l-a însușit ilegal.