Parlamentul European a votat pentru recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie. Susține și crearea unui certificat parental european

Publicat: 12 04. 2024, 14:43
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Foto: Pixabay

Parlamentul European a sprijinit, joi, recunoașterea parentalității în întreaga Uniune Europeană, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie din care face parte, a declarat instituția într-un comunicat oficial de presă.

A fost adoptat draftul de legislație pentru recunoașterea parentalității în întreaga UE

Cu 366 de voturi pentru, 166 împotrivă și 23 de abțineri, eurodeputați au adoptat draftul de legislație care stabilește că o parentalitate certificată de un stat UE trebuie recunoscută de către toate celelalte state membre.

În comunicatul transmis joi, Parlamentul European afirmă că scopul este acela de a se asigura că legislațiile naționale îi oferă fiecărui copil drepturi egale în ceea ce privește educația, asistența medicală, custodia și succesiunea.

Când vine vorba de stabilirea parentalității la nivel național, statele membre vor putea să decidă dacă acceptă, de exemplu, surogatul, dar vor trebui să recunoască parentalitatea certificată de altă țară UE, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care o are.

Statele membre vor avea opțiunea de nu recunoaște parentalitatea dacă este flagrant incompatibilă cu politicile lor publice, dar acest lucru va fi posibil doar în cazuri definite strict. Fiecare caz va trebui abordat în mod individual astfel încât să nu existe discriminare față de copiii care provin din cupluri de același sex, mai notează Parlamentul European.

Parlamentul European susține și crearea unui certificat parental european

Eurodeputații au susținut și introducerea certificatui european de parentalitate, document menit să reducă birocrația și să faciliteze recunoașterea parentalității în UE. Acest act nu le va înlocui pe cele naționale, dar va putea fi folosit în locul lor și va fi accesibil în toate limbile blocului comunitar și în format electronic.

„Niciun copil nu ar trebui să fie discriminat pentru familia de care aparține sau pentru modul în care s-a născut. În prezent, copiii și-ar putea pierde părinții, din punct de vedere juridic, când intră într-un alt stat membru. Acest lucru este inacceptabil. Prin acest vot, ne apropiem de obiectivul de a ne asigura că, dacă ești părinte într-un stat membru, ești părinte în toate statele membre”, a declarat eurodeputata socialistă Maria-Manuel Leitao-Marques, joi, după votul din plen.