Parlamentul României a adoptat proiectul de lege inițiat de PNL privind amnistia pentru diurne în cazul companiilor de transport. Adoptată de Senat în finalul lunii noiembrie, inițiativa a trecut miercuri și de Camera Deputaților, cu 297 de voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și două abțineri.
Proiectul de lege și traseul său legislativ pot fi consultate integral AICI
Amnistia fiscală se referă la diurnele reîncadrate de ANAF în venituri salariale și vine să clarifice tratamentul fiscal al diurnelor acordate în viitor șoferilor profesioniști, astfel încât să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile, explică Avocatnet.ro.
Mai concret, actul normativ prevede anularea diferențelor de obligații fiscale principiale și obligații fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității în altă localitate, atât în țară, cât și în străinătate.
Potrivit proiectului, organul fiscal nu reîncadrează sumele de această natură și nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare pentru perioadele fiscale prevăzute.
Totodată, inițiativa stipulează că anularea se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale, care sunt comunicate contribuabilului.
„Sectorul prestărilor de servicii din domeniul construcțiilor, montajului, asistenței tehnice, transporturilor etc, este esențial pentru România atât din perspectiva aportului lor direct în economia națională demonstrat de cifrele indicatorilor macroeconomici, cât și din perspectiva rolului lor de adevărată pârghie de creștere pentru sectoarele productive, fie ca mari beneficiari pe piața acestor sectorare, fie ca furnizori de servicii indispensabile activităților productive, dar și comerțului intern și internațional, în cazul transporturilor”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.
Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți deputați PNL și de senatoarea liberală Alina Gorghiu. Acesta fusese adoptat de Senat pe 25 noiembrie, iar miercuri, 2 martie, a trecut și de Camera Deputaților.