Parlamentul a adoptat legea care interzice comercializarea țigărilor cu arome
Un nou proiect de lege adoptat de Parlament interzice comercializarea țigărilor cu arome. Astfel, până în anul 2019, toate țigările cu capsule aromate în filtru vor fi într-un mod etapizat eliminate de pe piață. Pachetele cu aceste tipuri de țigări, care se află momentan pe piață, vor putea fi vândute până la 20 mai 2017.
Singurele țigări care mai pot fi comercializate până în anul 2019 sunt cele mentolate.
„În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru”, a declarat Magdalena Ciobanu, la Palatul Parlamentului, potrivit Adevărul.ro.
În plus, alte modificări vor apărea la nivel grafic. Imaginile de pe pachetul de țigări vor ocupa 65% din suprafața sa.
„Aceste imagini voi fi pe ambele feţe pentru că nu va fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini”, a afirmat Ciobanu.
Țigările cu arome, un pericol extrem pentru fumători
Specialiștii susțin că țigările aromate reprezintă un pericol mai mare pentru fumători față de cele clasice. În primul rând, creează o dependență mult mai mare și mult mai repede. În al doilea rând, țigările aromate cresc riscul de cancer pulmonar, deoarece fumătorii inhalează deșase-șapte ori mai mult gudron decât cei care fumează țigărinormale. Motivul este efectul de răcorire produs de mentol, care îi determină pe fumători să inhaleze mai mult.
Un studiu al Institutului Național de Statistică arată că cei mai înrăiți fumătorii sunt bărbații salariați, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani,care stau în București sau în vestul țării. Pe de altă parte, fumătorii prudenți sunt pensionari sau agricultori din mediul rural, care au peste 65 de ani și care locuiesc în Moldova sau în Oltenia.