Parlamentarii USR propun interzicerea comercializării petardelor pentru persoanele fizice (VIDEO)

Parlamentarii USR propun interzicerea comercializării petardelor pentru persoanele fizice (VIDEO)
Foto: Pixabay

Parlamentarii USR propun restricționarea comercializării petardelor, astfel încât să nu mai poată fi vândute pentru persoane fizice.

Potrivit unui proiect legislativ, materialele explozive ar urma să rămână doar în mâna experților, a celor care știu să le folosească și nu vor mai fi la liber pe piață.

Deputatul USR Radu Molnar a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că în prezent se speculează mai multe hibe legislative care eprmit comercializarea masivă a petardelor, fără să existe o verificare riguroasă a cumpărătorilor:

“Petardele în România sunt legale pe tot parcursul anului. Chiar dacă noi le vedem doar în decembrie, în perioada sărbătorilor, ele pot fi comercializate oricând la liber. Numai că nu le cumpără nimeni. Scopul lor legal, la ce ar trebui să fie folosite este autoapărarea, să te aperi de animale sălbatice. Cred că este foarte clar pentru toată lumea că nimeni nu le folosește pentru autoapărare, chiar experții cu care am discutat când am făcut această propunere legislativă, mulți ne spuneau că este contraindicat să le folosești pentru autoapărare pentru că pot enerva mai mult animalul să îl facă să se atace.

Ce vedem de fapt este că aceste petarde, materiale pirotehnice din categoria P1, sunt folosite pentru divertisment, la fel cum sunt folosite și artificiile problema este că aceste petarde chiar sunt periculoase, ele duc la răniri la nivelul mâinilor, la nivelul fețelor, la nivelul urechilor și sunt mul mai periculoase decât artificiile și mai ales din cauza faptului că artificiile sunt dolosite de profesioniști. Petardele le poți cumpăra de la orice tarabă, de la mol, de la piață și nu te verifică mai nimeni dacă ai 16 ani sau ai dreptul să le cumperi”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`