Parlamentarii nu s-au spetit cu munca anul trecut. Deputaţii şi senatorii au avut doar 65 de şedinţe de plen în 2014. Dacă adunam zilele, rezultă că au muncit doar trei luni într-un an, efort pentru care au fost foarte bine plătiţi. Mai mult, aleşii nu par să aibă mustrări de conştiinţă şi spun că „nu au normă”.
Deputaţii au început anul 2014 cu o vacanţă, iar, în februarie, au avut întâlniri programate în zilele de luni şi marţi, când se dă votul în plen pe proiectele legislative. Deşi au avut luna ianuarie la dispoziţie să se odihnească, şedinţele acestora s-au ţinut, în cea mai mare parte, la limita cvorumului. Cu alte cuvinte, nu s-au îngrămădit cu prezenţa.
După patru luni de muncă, a venit vacanţa de vară, care a ţinut aproape două luni, iar, în toamnă, a urmat campania pentru alegerile prezidenţiale şi aleşii au plecat, oficial, să muncească în teritoriu.
Din acest motiv, în luna octombrie, au fost înregistrate doar trei şedinţe de plen, potrivit calendarului publicat pe site-ul Parlamentului.
Senatorii au lucrat şi ei tot 65 de zile în plen după aceeaşi reţetă: trei luni integrale de vacanţă, plus absenţa din timpul campaniei pentru prezidenţiale.
Banii însă le-au intrat în conturi. Şi nu au fost puţini.
Pentru activitatea parlamentară, cei aproape 600 de aleşi ai noştri rimesc o indemnizaţie de 5.000 de lei pe lună, plus alţi bani pentru cazare şi transport.
Cei mai mulţi stau în hoteluri de lux şi circulă cu avionul.