Parlamentarii au votat: noi amenzi pentru șoferi, de până la 14.500 lei. Le poate da chiar Poliția Locală. Află ce prevăd noile schimbări normative

Parlamentarii au votat: noi amenzi pentru șoferi, de până la 14.500 lei. Le poate da chiar Poliția Locală. Află ce prevăd noile schimbări normative
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii anunță noi modificări în Codul Rutier și noi amenzi pentru românii care își împrumută mașina fără să respecte noile decizii.

Potrivit unui proiect de lege votat în Parlament, cei care vor dori să împrumute mașina personală rudelor sau cunoscuţilor, vor fi fi obligaţi să dea date despre indentitatea șoferului și…Poliţiei Locale.

Regula este valabilă și în cazul mașinilor care sunt înmatriculate pe numele firmelor.

Previzibil, proprietarii de mașini care ar refuza să furnizeze angajaților primăriei în uniformele Poliției Locale datele solicitate, vor putea fi amendați cu sume deloc modeste, au decis aleșii.

Ce au votat aleșii: amenzi năucitoare și control mai strict

Conform actului normativ votat de parlamentari, propietarii de mașini care își împrumută autoturismele și nu vor da la cerere Poliției Locale despre persoana căreia i-a fost dat vehiculul, vor primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, între nouă și 20 de puncte-amendă.

Punctul-amendă are valoarea de 145 de lei astfel că sancțiunile vor fi între 1.305 și 2.900 de lei pentru proprietarii de maşini personale, în timp ce, în cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).

În ce condiții pot solicita agenții de la Poliția Locală astfel de date

Cei care împrumutau mașina cunoscuților erau obligați anterior să dea detalii despre aceștia doar agenților de la Poliția Rutieră; o modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER îi obligă. mai nou, pe proprietari să ofere date despre persoana care le conduce vehicului și polițiștilor locali.

Potivit avocatnet.ro, poliţia locală va putea solicita date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în modificarea OUG 195/2002 – CODUL RUTIER.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`