Părinții pot solicita prelungirea concediului de creștere copil cu încă un an. Care sunt condițiile

Părinții pot solicita prelungirea concediului de creștere copil cu încă un an. Care sunt condițiile
Sursa Foto: Freepik.com

Se pare că părinții din România își pot prelungi concediul de creștere copil cu încă un an, dar numai în anumite situații.

De regulă, părinții au dreptul la doi ani de concediu pentru a-şi creşte copilul. Totuși, acesta poate fi prelungit la trei ani în cazul în care cel mic a dezvoltat un grad de handicap.

Părinţii pot solicita, în anumite condiţii, prelungirea concediului de creştere copil

Prin urmare, dacă părintele dovedește că cel mic are nevoie de sprijin, poate solicita încă un an de concediu.

De asemenea, gradul de handicap este stabilit de o comisie medicală, unde trebuie să se meargă cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

De precizat faptul că că documentele necesare pentru prelungirea concediului trebuie să fie emise cu maxim 30 de zile înainte de data la care se depune solicitarea.

Ce acte sunt necesare

Dosarul pentru prelungirea concediului de creştere a copilului trebuie depus în maxim 60 de zile de la încadrarea în grad de handicap şi trebuie să cuprindă mai multe documente:

  • cerere tip, actele de identitate ale părinţilor sau certificatul de naştere al copilului
  • certificatul de încadrare în grad de handicap sau copia după cererea înregistrată şi aprobată de către angajator.

Mai mult decât atât, celălalt părinte trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere, care să ateste că nu realizează venituri sau o adeverinţă eliberată de angajator, care să dovedească faptul că nu a solicitat concediu pentru creşterea copilului, notează observatornews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)