Părinții, îngrijorați de scumpirea produselor necesare la începutul anului școlar. Peste o treime se așteaptă la cheltuieli mai mari anul acesta, arată un studiu Deloitte
Părinții sunt îngrijorați de scumpirea produselor necesare la începutul anului școlar, în condițiile în care mai mult de o treime dintre aceștia se așteaptă la cheltuieli mai mari anul acesta, arată un studiu Deloitte.
Studiu Deloitte: Părinții sunt îngrijorați de scumpirea produselor necesare la începutul anului școlar
„Principala preocupare a părinților cu privire la cheltuielile generate de începerea anului școlar este reprezentată de creșterea prețurilor (57%), în condițiile în care mai mult de jumătate (54%) estimează o încetinire a economiei în următoarele șase luni, iar 33% spun că situația lor financiară s-a înrăutățit comparativ cu anul trecut, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2022”, se arată într-un comunicat transmis de Deloitte România.
Potrivit studiului, peste o treime dintre părinți (37%) se așteaptă să cheltuie mai mult în 2022 decât în urmă cu un an pe produse destinate școlii, în special din cauza scumpirii acestora.
„În același timp, 64% dintre participanți suspectează comercianții că majorează artificial prețurile, profitând, astfel, de climatul inflaționist, dar 77% spun că vor opta pentru altă marcă dacă produsele preferate sunt prea scumpe sau nu se află în stoc (63% se așteaptă la epuizarea stocurilor în sezonul de cumpărături pentru școală, din cauza dificultăților din lanțurile de aprovizionare)”, se mai arată în comunicatul Deloitte.
Studiul arată, totodată, că bugetul alocat în acest scop va urca, anul acesta, cu 8%, până la echivalentul a 661 de dolari/copil, în medie.
În schimb, produsele bazate pe tehnologie pierd teren odată cu eliminarea restricțiilor anti-pandemie. Cheltuielile cu astfel de produse vor scădea cu 8% anul acesta, după creșterea de 37% din 2021, iar rechizitele tradiționale vor înregistra o creștere de 14%, față de avansul modic de 2% de anul trecut.
„Creșterea prețurilor și, implicit, a costului vieții reprezintă principala îngrijorare pentru locuitorii din majoritatea statelor lumii, inclusiv cele europene. Potrivit celui mai recent Eurobarometru standard publicat de Comisia Europeană, inflația este cea mai mare preocupare a populației în 16 dintre cele 25 de state participante, cu cele mai mari ponderi în Estonia (71%), Cehia (70%) și Lituania (69%). Și românii pun pe primul loc dificultățile legate de scumpiri, în condițiile în care cheltuielile lor de consum reprezintă peste 60% din total, iar inflația anuală, care a ajuns la 15% în vara acestui an, își va pune amprenta, cu siguranță, și asupra cheltuielilor generate de începerea școlii”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, și Liderul industriei de retail și bunuri de larg consum.
Studiul abordează și modalitatea preferată de achiziționare a produselor destinate școlii, context în care a evidențiat revenirea treptată a consumatorilor către magazinele fizice, cu 49% dintre opțiuni, în creștere de la 43% în 2021. Comercianții online atrag 35% dintre cumpărători, față de 39% anul trecut.
„O tendință tot mai accentuată este reprezentată de preferința pentru produse prietenoase cu mediul sau sustenabile. Jumătate dintre părinți aleg astfel de produse, pentru care însă vor cheltui cu 22% mai mult decât un consumator mediu, iar 29% preferă produsele reutilizate sau recondiționate pentru copiii lor. Dintre cei care evită bunurile de acest tip, 50% susțin că acestea nu sunt accesibile, iar 20% spun că le este dificil să le identifice pe cele cu adevărat durabile”, se mai arată în același comunicat.
Studiul Deloitte back-to-school 2022 a ajuns la cea de-a 15-a ediție și este realizat pe baza unui sondaj derulat în rândul a 1.200 de părinți din Statele Unite ale Americii cu copii de școală.