Sute de elevi din București sunt nevoiți să învețe în frig, după ce lucrările de modernizare ale școlii nu au fost finalizate la timp. Părinții se plâng că elevii trebuie să poarte geci și mănuși în clase, pentru a se proteja de frig.
Problema lipsei încălzirii nu este unica. Grupurile sanitare sunt cufundate în beznă, fără posibilitatea de a aprinde vreo lumină.
„Învaţă în sălile de clasă care au fost neîncălzite, au avut lumină, dar prizele nu au mers. Nici măcar în Evul Mediu nu stăm să învăţăm literele la clasa întâi cu gecile pe noi şi mănuşi în mâini. Consider că e inadmisibil aşa ceva, suntem obligaţi într-un fel să îi ţinem acasă, avem de ales între a-i trimite la şcoală şi ajungem cu ei la spital sau a-i ţine acasă şi a-i priva de actul educaţional”, spune o mamă, pentru Observator News.
„Este foarte frig, ieri am stat toţi copiii cu geci, căciuli, mănuşi în clasă, dar doamna director ne-a adus un calorifer şi face puţin faţă, nici foarte cald, dar merge acolo”, povesteşte un elev.
Directorul unității i-a anunțat pe părinți despre lipsa luminii și a căldurii în școală, pe grupurile din online pe care le au împreună. Lucrările de modernizare au început în luna iunie, însă nu s-au terminat nici până la momentul actual. Pe panoul de pe gardul instituției scrie că lucrările ar trebui finalizate anul viitor.
În prima zi de școală, curtea unității de învățământ arăta ca un șantier. Prima săptămână a fost Săptămâna Altfel și s-a desfășurat în parc, pentru că elevii nu aveau unde să înveţe.
Reprezentanţii Primăriei au propus încălzirea electrică ca soluție pe termen scurt și promit că neplăcerile elevilor și părinților legate de frigul din sălile de clase se vor încheia în cel mai scurt timp posibil.
„Şcoala se încălzeşte în electric în momentul de faţă. Aer condiţionat şi calorifere electrice. Sunt lucrări şi la reţeaua de gaz. Nu pot să spun că e vorba de săptămâna viitoare, în orice caz, în foarte scurt timp, copiii vor trece pe încălzirea normală”, a declarat Bogdan Cotiga, Primăria Sectorului 3.
Ca să nu îşi învoiască elevii de la ore, unii părinţi cer trecerea în online. Conform regulamentului şcolar, suspendarea cursurilor se poate face pe o durata determinată, cu informarea în prealabil a Ministerului Educaţiei.
„Nu avem înregistrată nicio solicitare din partea unităţii de învăţământ pentru suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică”, a precizat Elena Ştefan, ISMB.