Părinții care își retrag copiii de la școală, obligați să aducă dovada continuării studiilor și a domiciliului elevului, în termen de cel mult 60 de zile. Ce se întâmplă dacă nu fac asta

Părinții care își retrag copiii de la școală, obligați să aducă dovada continuării studiilor și a domiciliului elevului, în termen de cel mult 60 de zile. Ce se întâmplă dacă nu fac asta
Sursa foto: Pixabay.com

Părinții care își retrag copiii din învățământul preuniversitar sunt obligați ca în termen de 60 de zile să prezinte „dovada continuării studiilor și acte doveditoare privind domiciliul elevului pentru asigurarea dreptului la educație”, potrivit ROFUIP 2024.

Ce se întâmplă dacă nu aduc dovada

În cazul în care aceștia nu aduc dovada, directorul școlii trebuie să anunțe Serviciul de Siguranța Școlară al Poliției, potrivit Regulamentului pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024.

„În situația beneficiarilor primari retrași din învățământul preuniversitar, părinții/ reprezentanții legali au obligația de a depune o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că, în termen de cel mult 60 de zile, prezintă dovada continuării studiilor și acte doveditoare privind domiciliul/rezidența elevului în vederea asigurării dreptului la educație al copilului. În caz contrar, directorul unității de învățământ va informa Serviciul de Siguranța Școlară de pe raza căruia își desfășoară activitatea”, este menționat în Art. 96 alin. (2) al regulamentului, potrivit Edupedu.

Câte absențe au voie să facă elevii

Totodată, o altă prevedere din ROFUIP nou introdusă se poate corela cu cea de mai sus. Este legată numărul de absențe pe care le acumulează un elev. În cazul în care absențele depășesc 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective, directorul școlii trebuie să anunțe autoritățile de asistență socială.

„Directorul unității de învățământ are obligația să anunțe serviciile de asistență socială (SPAS/DAS) și să contribuie la stabilirea unor măsuri de prevenire a abandonului școlar, în cazul beneficiarilor primari care înregistrează absențe la cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective”, potrivit Art 95, alin (4) al ROFUIP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)