CORONAVIRUS | Camera Deputaților: Părinţii îşi pot lua zile libere până la încheierea anului şcolar

CORONAVIRUS | Camera Deputaților: Părinţii îşi pot lua zile libere până la încheierea anului şcolar

Deputații au decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că părinții îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor până la încheierea anului şcolar, în contextual în care cei mici fac orele online din cauza pandemiei de coronavirus.

Plenul Camerei Deputaților, vot favorabil

Mai precis, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea noului coronavirus a primit vot favorabil în plenul Camerei Deputaților.

Ministerul Muncii a susținut proiectul, la fel și preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, în plen.

Astfel că, conform actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

“Prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”, se menționează într-un amendament iniţiat de deputaţii Adrian Solomon, din PSD, şi Eva Andrea Csep, din UDMR.

De aceste prevederi pot beneficia, potrivit unei alte modificări introduse, părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

Cu toate acestea, prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.

În acest caz, Camera Deputaților a fost for decisional, urmând ca legea să meargă la promulgare la Klaus Iohannis.

Școlile se vor redeschide în septembrie

Președintele României Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, că, în contextul epidemiei de coronavirus, elevii nu se vor mai prezenta fizic la ore până la închiderea anului școlar, cursurile fiind susținute online.

Excepții vor fi elevii din clasele terminale, care vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Altfel, grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise.

Totodată, evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte.

”Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere, două riscuri mari: copiii să ducă boala la școală și de la școală, acasă (…) S-a decis astăzi (27 aprilie a.c., n.r.) ca, pentru majoritatea, grădinițele școlile și universitățile să nu se mai deschidă în acest an”, a declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`