Părintele Constantin Necula: Mi se pare că l-am redus pe Dumnezeu prea mult la un fel de angajat al nostru
Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai iubiți preoți este de părere că postul reprezintă o perioadă de reafirmare a unor virtuți care păreau pierdute de poporul român, o națiune a cărei principală încercare este să se regăsească pe sine.
Preotul, profesor la Universitatea de Teologie din Sibiu, îi îndeamnă pe români să nu-și piardă speranța niciodată.
''Poate oboseala arogantă este unul din cele mai mari păcate care ne paște (…) uneori suntem prea ușor dispuși să lăsăm armele jos, chiar împotriva propriei noastre demnități'', a spus părintele Necula într-un interviu pentru Agerpres.
Întrebat ce sfat are pentru români, părintele a spus că principalul lucru este să creadă în Dumnezeu și nu în oameni.
"Să nu creadă în oameni, să creadă în Dumnezeu. Să aibă nevoie de oamenii care se apropie de Dumnezeu și să nu așeze alei de cruci răstignitoare de-a dreapta și de-a stânga niciunui om. Fiecare om își știe măsura, își știe capacitatea de lucru, își știe posibilitatea de a răspunde provocărilor vieții. E important să înțelegem asta. Nu suntem decât oameni și asta e foarte bine", a spus părintele.
Părintele Constantin Necula are și pagină de Facebook pe care, spune el, i-au făcut-o copiii pentru că vrea să urmărească ce gândesc și alți oameni.
"E absolut necesară pentru a putea să văd într-un fel sau altul ce gândesc ceilalți oameni și pentru a putea, din când în când, să le fac cu mâna unor prieteni pe care foarte rar îi văd", a mai spus preotul.
În ceea ce privește ruga pentru Dumnezeu, părinteșle Necula spune că important este să fie făcută cu simplitate.
"Cu simplitate. Cred că rugăciunea este un exercițiu de simplificare a vieții noastre cotidiene. Suntem prea complicați în ce facem. Și când sunăm să vorbim cu cineva, să îi cerem ceva, inventăm introduceri, conținuturi, sfârșituri, rugăciunea e mai shortcut. E mai scurtă și e întotdeauna foarte obiectivă, ea trebuie să fie sinceră. Nu ceri loc de muncă în speranța că vei câștiga bani. Îi spui dacă ai nevoie de finanțe, îi spui direct asta. Dar, mie mi se pare că l-am redus pe Dumnezeu prea mult la un fel de angajat al nostru. Rugăciunea noastră e ca în fața unui angajator, nu e ca în fața unui angajament", a mai spus părintele Constantin Necula.